Håll koll på din pension!

Räkna ut hur mycket du får i avtalspension och varför det är så bra med kollektivavtal! Vi hjälper dig att kolla så att din arbetsgivare inte missat att betala till din pension. Pröva räknesnurran här!

Alla som arbetar ska få ett pensionsbesked. Den som arbetar på en arbetsplats med kollektivavtal ska ha fått en avsättning av sin arbetsgivare till sin avtalspension eller tjänstepension.

Från april till juni varje år skickar Fora ut pensionsbeskeden och då är det viktigt att kontrollera att du får alla pengar som du har rätt till! Du kan kontrollera att din arbetsgivare har skickat in rätt underlag genom att logga in på fora.se.

Logga in på Fora

Det du ska dubbelkolla är din inrapporterade lön och den extra pensionsavsättningen som du har rätt till om du jobbar på en arbetsplats med Installation- eller Kraftverksavtal. Elektrikerförbundet har förhandlat fram en extra pensionsavsättning samt ett försäkringsskydd för den extra avtalspensionen till dig. I beräkningssnurran nedan är avsättningen satt till 1,3%, då pensionsbeskedet du får hem i brevlådan i år är för 2018. Från den 1 maj 2019 uppräknas den till 1,5% (inkluderat försäkringsskydd för pengarna). 2017 lyckats vi förhandla fram ytterligare 0,5% avsättning över tre år! Det innebär att den extra pensionen på helåret 2018 är 1,235% plus försäkringsskydd på 0,065% och för 2019 1,358 plus försäkringsskydd på 0,071%. Från och med helåret 2020 är extra pensionen 1,425% plus försäkringsskydd på 0,075% vilket är 1,5%.

Stämmer inte ditt pensionsbesked med det du räknar ut här? Om du är medlem i Elektrikerna så hjälper vi dig gärna att reda ut så att din pension blir rätt! Hör av dig till Kontakten på 0771-10 14 00 eller kontakten@sef.se. Inte medlem? Bli medlem idag!

Pensionen räknas på din månadslön tillsammans med dina rörliga lönedelar såsom exempelvis ackordsersättning, OB och bidrag till restid. Vill du veta vilka rörliga lönedelar som är pensionsgrundande kan du läsa mer på Foras hemsida.

Läs med om pensionsgrundande inkomst

Räkna ut din pensionspremie

Från april till juni varje år skickar Fora ut pensionsbeskeden och då är det viktigt att kontrollera att du får alla pengar som du har rätt till! Här kan du räkna ut hur mycket du får i avtalspension och se varför det är så bra med kollektivavtal! Vill du veta vilka rörliga lönedelar (exempelvis ackordsersättning, OB och restid) som är pensionsgrundande kan du läsa mer här. Summan som du får fram är innan avdrag för Foras förmedlingskostnad (1,5 procent).

Välj avtal

Ange din lön

Dra i reglaget eller skriv in i bubblan

Din pensionspremie

Så här mycket har facket förhandlat fram till din pension.

Avtalspension 4,5%

+

=

Total avsättning

Granskad: