Fotograf: Pixabay

Tänka på om du ska arbeta i Norge

Går du i tankar om att arbeta i Norge? Vi har sammanställt information att tänka på före, under och efter för att du ska vara förberedd innan ett eventuellt arbete i Norge. 

Norge är ett mycket populärt land att arbeta i för svenska elektriker. Någonstans mellan 3 000 och 4 000 svenska elektriker är yrkesverksamma där. Lönen ungefär 25 procent högre och på detta kan man idag också tjäna cirka 18 procent mer tack vare den högre värderade norska kronan.

Men man kan gå på "minor" och det finns många. Bland arbetsgivarna finna det flera skojare som försöker locka till sig svenska elektriker. De lovar stort men håller inte det de säger. Det finns dessutom en hel del att tänka på när det gäller anställningsvillkor, socialförsäkringar och skatt.

Elektrikerförbundet har tagit fram ett bildspel (pdf) som ger en inblick i vad som är bra att tänka på innan man tar anställning i Norge. Det ger absolut ingen total bild men ger ändå en god orientering över vad som gäller för arbete i Norge. Följande tre tips kan man följa direkt:

Tips 1. Kolla firman som du ska börja på ordentligt. Många medlemmar har råkat ut för oseriösa företag och ibland rena rama bedragare.

Tips 2. Bli medlem i det norska facket EL&IT, elektromontörernes förening. De kan hjälpa dig med vad du ska betalt och se till att du får ut det också.

Tips 3. Undvik rena bemanningsföretag. Du får oftast inte ut all den lön du ska ha samt att elsäkerhets- och arbetsmiljöfrågorna är lågprioriterade.

I pdf-filen nedan finner du information som är nödvändig att ha koll på gällande bla norska företag, A-kassan och permission.

Uppdaterad: