Kollektivavtal handlar om solidaritet

Här kan du kolla om en arbetsgivare har kollektivavtal med Elektrikerna! Det är särskilt bra att veta när du ska söka jobb eller ska köpa eltjänster. Kollektivavtalet bestämmer vilka spelregler som gäller på arbetsplatsen, alltså ett kontrakt som solidariskt reglerar bland annat arbetstider, lön och semester.

Kollektivavtalet är en grund för solidaritet. Ingen ska tvingas att förhandla för sig själv. Arbetsgivaren måste förhandla med oss alla i vår fackliga organisation. Det garanterar alla en lägsta lön och förhindrar att vi spelas ut mot varandra. Solidariteten och den kollektiva nyttan ökar individens styrka och gör oss alla starkare.

Avtalet är en grund för rättvisa. Det gäller för alla. Ingen behöver riskera att utsättas för godtycke. Avtalet reglerar inte hur bra en arbetsplats kan bli. Det styr bara hur bra den måste vara för alla.

Avtalet är en grund för trygghet. Det ger högre ersättning om du blir långtidssjuk. Det ger en högre pension och det ger ett bra försäkringsskydd om olyckan skulle vara framme.

Medlemmarnas samlade styrka förenas i kollektivavtalet. Det är vårt verktyg för att förbättra villkoren på jobbet. Det är värt att slåss för.

Du som gillar den fackliga idén.
Du som bryr dig om hur också andra har det på jobbet.
Du som vill bidra till fler och starkare kollektivavtal.

Gör en insats – kolla in här vilka elföretag som har kollektivavtal och sprid informationen vidare.

Kollektivavtal krävs för att du ska få ditt certifikat

Alla lärlingar se hit!

För att kunna ansöka och få ett ECY-certifikat (elektrikercertifikat) krävs att företaget du arbetar vid och omfattas av Installationsavtalet. I kollektivavtalskollen framgår det vilket avtal företaget omfattas av, för rätt till certifikat gäller endast Installationsavtalet.

Innan du får jobb är det därför viktigt att du frågar om det finns kollektivavtal. Kollektivavtal är ett måste för att du ska få tillgodoräkna dig lärlingstiden.

Vad är ett kollektivavtal?

Kollektivavtalet är en överenskommelse mellan facket och din arbetsgivare. Det är ett avtal om grundvillkor för alla anställda inom en viss bransch eller ett visst yrke.

När du jobbar på ett företag med kollektivavtal behöver du aldrig själv förhandla om till exempel semester, rätten till årligt lönesamtal och tjänstepension. Ett kollektivavtal gör att du vet att det finns en schysst grund i din anställning som arbetsgivaren måste förhålla sig till.

Kollektivavtalen förhandlas regelbundet fram mellan fack och arbetsgivareorganisation. Som medlem kan du vara med och påverka ditt kollektivavtal genom att skicka in avtalsmotioner.

För dig som ska köpa eltjänster

Behöver du hjälp med installationsarbeten hemma? Genom att anlita ett installationsföretag med kollektivavtal vet du att jobbet kommer att utföras av en certifierad elektriker. Du som köper eltjänster vet också att elektrikerna på ett företag med kollektivavtal har schyssta villkor och en rättvis lön. Vi vill ha en säkrare elbransch. Både för dig som konsument och för oss som jobbar i den.

Utöver att kolla ovan att företaget du funderar att anlita har kollektivavtal kan du också läsa mer på vår hemsida tryggaeljobb.se. Vi vill hjälpa dig att göra enkla­re och säkrare val. På Trygga Eljobb får du helt kostnadsfritt stöd och hjälp med frågor du har kring elinstallationer samt hjälp att hitta elektriker där du bor. 

Vi reserverar oss för eventuella felaktigheter

Vårt avtalsregister är ett levande register vilket betyder att företag tillkommer och utgår, det innebär att en sökning vid olika tidpunkter kan skilja sig åt.

Om du har frågor och funderingar är du varmt välkommen att höra av dig till oss på 0771-10 14 00 eller kontakten@sef.se.

Granskad: