Elektrikernas kollektivavtal

Kollektivavtal är ett avtal mellan fack och arbetsgivare som reglerar löner och övriga anställningsvillkor för alla anställda inom en viss bransch eller ett visst yrke. Ett kollektivavtal innehåller också försäkringar som skyddar dig om du till exempel gör dig illa på jobbet.

När du jobbar på ett företag med kollektivavtal behöver du aldrig själv förhandla om till exempel semester, rätten till årlig lönehöjning och tjänstepension. Ett kollektivavtal gör att du vet att det finns en schysst grund i din anställning som arbetsgivaren och du måste förhålla er till!

Du kan kolla om ett företag har kollektivavtal med Elektrikerna på:

Kollektivavtalskollen

Vi har som mål att ständigt förbättra villkoren i kollektivavtalen och förhandlar om dessa varje avtalsrörelse. Då kollektivavtalet uppdateras efter varje avtalsperiod är det viktigt att du har koll på vad som gäller på din arbetsplats – ladda ned och läs ditt avtal nedan! Du kan kolla vad du tjänar på att jobba på en arbetsplats med kollektivavtal här.

 • Installationsavtalet (1,68 MB)

  Installationsavtalet är det kollektivavtal som de flesta av våra medlemmar går på och är ett avtal mellan Svenska Elektrikerförbundet och arbetsgivarorganisationen Installatörsföretagen. Medlemmarna som går under Installationsavtalet jobbar med elektriska installationsarbeten.

  Avtalet förhandlades klart den 19 november 2020 och gäller för tiden 2020-11-16 – 2023-04-30.

  Till Installationsavtalet finns också en bilaga som reglerar medbestämmande på arbetsplatsen. Ladda ned och läs Utvecklingsavtalet.

 • Kraftverksavtalet (2 MB)

  Kraftverksavtalet är ett avtal mellan Svenska Elektrikerförbundet och Energiföretagens arbetsgivareförening. De som jobbar på avtalet håller på med distribution eller produktion av energi.

  Avtalet förhandlades klart den 13 november 2020 gäller för tiden 2020-11-16 – 2023-04-30.

 • Thyssenavtalet (1,76 MB)

  Thyssenavtalet är ett företagsavtal mellan Svenska Elektrikerförbundet och Teknikarbetsgivarna. De som går under kollektivavtalet jobbar på företaget TK Elevator. De arbetar framförallt med hissar och rulltrappor, nyinstallation, service, underhålls- och modernisering samt andra förekommande/tillhörande arbeten inom företaget.

  Avtalet gäller för tiden 2020-12-01 – 2023-04-30.

 • Larm- och Säkerhetsteknikavtalet (801 kB)

  Larm- och Säkerhetsteknikavtalet är ett avtal mellan Svenska Elektrikerförbundet, Seko och Installatörsföretagen. Medlemmarna som går under Larm- och Säkerhetsteknikavtalet jobbar med mindre larmanläggningar.

  Avtalet gäller för tiden 2021-01-01 – 2023-05-31.

 • Manpoweravtalet (1,92 MB)

  Manpoweravtalet är ett företagsavtal mellan Svenska Elektrikerförbundet och Manpower El & Tele AB. Medlemmarna som går under avtalet jobbar på företaget Manpower EL & Tele AB med bemanningsverksamhet. Manpoweravtalet är en företagsanpassning av Installationsavtalet enligt Installationsavtalet 1 Kap § 7. Vilket betyder att även Installationsavtalet gäller med de tillägg och förändringar som finns i Manpoweravtalet.

  Avtalet gäller för tiden 2021-01-01 – 2023-05-31.

 • Radio & TV-avtalet (1,69 MB)

  Kollektivavtalet för Radio-, TV-, Data- och Elektroniktekniker är ett avtal mellan Svenska Elektrikerförbundet och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel. De som går på avtalet utför reparations och servicearbeten antingen på firmans verkstad eller direkt hos kunden inom radio-, television-, data- och elektronikteknik.

  Avtalet gäller för tiden 2021-01-01 – 2023-05-31.

 • Elektroskandiaavtalet (622 kB)

  Elektroskandiaavtalet är ett företagsavtal mellan Svenska Elektrikerförbundet och TeknikGrossisternas Arbetsgivareförening. Avtalet gäller främst för de som jobbar på Elektroskandia Sverige AB. Medlemmarna som går under Elektroskandiaavtalet reparerar framförallt vitvaror som kyl och frys, tvättmaskiner med mera, antingen på verkstad eller hos slutanvändare.

  Avtalet gäller för tiden 2021-01-01 – 2023-09-30.

 • Larm- och Säkerhetsavtalet (298 kB)

  Larm- och Säkerhetsavtalet är ett företagsavtal mellan Svenska Elektrikerförbundet och STANLEY Security Sverige AB. Medlemmarna som går under avtalet är tekniker och jobbar med att installera och serva avancerade larm och säkerhetstekniska anläggningar såsom inbrotts-, inpasserings- och brandalarm.

  Avtalet gäller för tiden 2020-12-01–2023-04-30.

Lär dig mer om förhandling & kollektivavtalet med Elektrikerpodden

Elektrikerpodden är en podcast som drivs av Billy och Peter som båda har bakgrund inom elteknikbranschen. Elektrikerna har fått möjlighet att vara med i flera avsnitt och prata fackliga frågor.

I det här avsnittet kan du lyssna på Mikael Karlsson, som är ombudsman för Elektrikerna, tillsammans med Stefan som driver elfirman Mårtas El berätta om vad ett kollektivavtal egentligen innebär och hur förhandlingar går till. Kanske något att ladda upp med inför avtalsrörelsen?

Avsnittet släpptes i september 2021.

Lyssna på Spotify

Granskad: