Fotograf: Anna Ledin Wirén

Ledighet och ekonomisk ersättning för kurser

Att gå en kurs via Elektrikerna kostar dig ingenting. Du har rätt att gå en kurs på arbetstid och du får ekonomisk ersättning för kursen. Kurserna är indelade i två kategorier: kurser för medlemmar och kurser för förtroendevalda. Kom ihåg att söka ledigt minst 14 dagar innan kursstart.

Facklig grundkurs

Vid de fackliga grundkurserna El-intro och El-medlem betalas ersättning i form av skattefritt stipendium.

 

Övriga medlemskurser

Vid övriga medlemskurser, till exempel kurserna Ackordsutbildning och Inför pensionen, betalas ersättning i form av skattepliktigt utbildningsarvode.

 

Kurser för förtroendevalda

Vid kurser för förtroendevalda på arbetsplatser och klubbar är grundprincipen att arbetsgivaren står för ersättningen för kursen genom bibehållen lön enligt Förtroendemannalagen.

Kursen El-vald genomförs i tre steg och där står arbetsgivaren för de två sista tillfällena. När Elektrikerna betalar ersättning vid kurser för förtroendevalda betalas skattepliktigt utbildningsarvode.


Välj bankkonto 

Elektrikerna betalar ut ekonomisk ersättning genom Swedbanks utbetalningssystem. Den första gången du ansöker om ersättning från Elektrikerna behöver du anmäla till vilken bank och vilket konto du vill ha ersättningen utbetald. Det gör du genom Swedbanks kontoregister.

 

Ansökan om ledighet

Glöm inte att söka ledigt hos din arbetsgivare enligt Studieledighetslagen minst 14 dagar före kursstart. Men ansök gärna så tidigt som möjligt så att kursen inte blir full!

 

Vill du veta mer om ledighet eller ekonomisk ersättning för att gå en kurs?

Om du har några frågor kring ledighet eller ekonomisk ersättning för att gå en facklig kurs kan du höra av dig till oss på 0771-10 14 00 eller kontakten@sef.se, så kan vi berätta mer.

 

  • Ledighetsansökan (88 kB)

    Blankett för att söka ledigt hos din arbetsgivare vid exempelvis fackliga studier eller uppdrag.

Uppdaterad: