Fotograf: Anna Ledin Wirén

Ledighet och ekonomisk ersättning för kurser

Att gå en kurs via Elektrikerna kostar dig ingenting. Du har rätt att gå på arbetstid och du får ekonomisk ersättning. Kom ihåg att söka ledigt minst 14 dagar innan kursstart.

Kurserna är indelade i två kategorier, kurser för medlemmar och kurser för förtroendevalda.

När du som medlem går kurs är den kostnadsfri och Elektrikerna står för ersättning under kursen.

Exempelvis under medlemsutbildningarna El-Intro och El-Medlem utgår studiestipendie, en skattefri ersättning som regleras av Skatteverket. För övriga medlemsutbildningar utgår istället studiearvode.

När du som förtroendevald går en utbildning kopplat till ditt uppdrag på arbetsplatsen ska arbetsgivaren betala din lön enligt Förtroendemannalagen. Om du i stället går en utbildning som har koppling till ditt uppdrag inom Elektrikerna, får du ersättning för förlorad arbetsförtjänst.

Glöm inte att söka ledigt hos din arbetsgivare enligt Studieledighetslagen minst 14 dagar före kursstart. Men ansök gärna så tidigt som möjligt så att kursen inte blir full!

Har du några frågor kring ledighet eller ekonomisk ersättning för att gå en facklig kurs? Hör gärna av dig till oss på 0771-10 14 00 eller kontakten@sef.se så berättar vi mera.

Granskad: