Hjälpmedel för lärare
Är du lärare på El- och energiprogrammet? Då har du en viktig roll att se till att Sveriges framtida elektriker har den kunskap och de verktyg de behöver. Här har vi samlat information som kan vara bra att du som yrkeslärare känner till.
Medlemskap för studerande
Svenska Elektrikerförbundet, eller Elektrikerna som vi till vardags kallas, organiserar över 22 000 medlemmar som jobbar med el. Redan på El- och energiprogrammet kan man dina elever bli studerandemedlem. Att vara studerandemedlem är gratis och i medlemskapet ingår:
- Fri rådgivning
- Massa bra info
- Inloggning på sef.se/mina sidor
- Jobbkollen, en tjänst för att hålla koll på nya jobb
- LO Mervärde, rabatter och erbjudanden
- Tidningen Elektrikern
Här hittar du all info om vad ett medlemskap innebär och hur dina elever ansöker om medlemskap.
Skolinformation av facket
Elektrikerna har som mål att besöka alla skolor med El- och energiprogrammet. Våra förtroendevalda skolinformatörer informerar eleverna om den svenska modellen, kollektivavtalen samt hur lärlingstiden och anställning fungerar. Högst prioritet har att besöka alla elever i årskurs 3 så att de har all info de behöver när de ska ut och börja jobba i elbranschen.
Elektrikernas centralt ungdomsansvarige är den som samordnar skolinformationen. Som lärare får du gärna höra av dig om du vill att vi kommer ut och besöker din klass.
Lärlingstiden och anställningsvillkor
De regler som finns om lärlingar och lärlingsanställningar hittar du i Installationsavtalet. Det är i bilaga 1 (Yrkesutbildningsavtalet) som alla regler om lärlingar finns. Elektrikerna och Installatörsföretagen har gemensamma tagit beslut gällande lärlingsanställningar. Tillsammans har man bildat Elbranschens Centrala Yrkesnämnd (ECY) som sköter hanteringen av lärlingar.
Innan eleven får jobb är det viktigt att kolla om det finns kollektivavtal. Kollektivavtal är ett måste för att få tillgodoräkna sig lärlingstiden. För att kunna ansöka och få ett ECY-certifikat (elektrikercertifikat) krävs att företaget eleven arbetar på omfattas av Installationsavtalet. Ett tips är att använda Kollektivavtalskollen för att kolla om företagen har kollektivavtal.
Lärlingen ska ha en tillsvidareanställning. De första 720 timmarna är en ömsesidig prövotid (alltså ingen provanställning). Lärlingstiden delas i två delar och lönen ska höjas efter den första perioden. Hur mycket en lärling som lägsta ska tjäna är specificerat i Installationsavtalet. Den första perioden är 0 - 720 timmar och den andra perioden är 721 timmar - tills dess att lärlingstiden är klar (vanligast 1 600 timmar).
Arbetsgivare ska snarast efter att lärlingen blivit anställd registrera eleven som lärling i det digitala lärlingssystemet KUB. På ECY finns instruktionsfilmer om hur KUB fungerar men du kan också kontakta Elektrikerna på larling@sef.se eller 0771-10 14 00 så svarar vi gärna på dina frågor.
När eleven är klar med sin utbildning och sina lärlingstimmar är det dags för certifiering. Den dag då allt är klart blir även elevens 1:a års montörsdag. Det är detta datum som kommer att stå på certifikatet. Då ska även lön som 1:a års montör betalas ut. De elever som går en branschanpassad utbildning på ett ETG College får möjligheten att avsluta utbildningen med ett speciellt examensprov. Klarar man detta prov och övriga krav enligt ETG College, går man ut skolan med ett godkänt certifikat från ECY och ska inte anställas som lärling.
Hjälpmedel för lärare
Upplyst är en gemensam satsning för ökad jämställdhet och inkludering i elbranschen som Elektrikerna driver tillsammans med Installatörsföretagen. En del av vad Upplyst gör är att föra dialog med skolor och elever. Upplyst har bland annat tagit fram ett undervisningsmaterial för ellärare som främjar samtal om att respektera varandras olikheter.
Du som vill starta dialogen med dina elever kan här ladda ner uppgifter till dina elever med tillhörande lärarhandledning: www.upplystsverige.se/material.
I Upplysts sociala medier lyfter vi också fram personer och organisationer som bidrar till ökad jämställdhet. Följ @UpplystSverige för att få fler tips om hur du kan bidra till en elbransch där vi respekterar varandras olikheter. Upplyst finns både på Facebook och Instagram.
Nätverk för dig och dina elever
När Elektrikerna har varit ute och haft skolinformation för din klass kan det vara mycket info på en gång för dina elever. Då kan du tipsa om flera ställen där de lugn och ro kan läsa på om sitt kommande yrke och bransch eller träffa andra och nätverka.
Utöver vår hemsida sef.se där vi har samlat all information de behöver veta så finns Elektrikerna och våra nätverk också i sociala medier. Sök på @Elektrikerna, @UngaElektriker eller @ELQvinnorna. Både Unga Elektriker och ELQvinnorna anordnar ungdoms- och tjejkvällar där vi träffas och nätverkar vilket är bra för dina elever då de är nya i branschen.