Fotograf: Anna LEDIN WIREN

Lärling

Har du fått din första anställning efter elutbildningen?
Har företaget där du är anställd tecknat Installationsavtalet?
Då är du lärling!

De regler som finns om lärlingar och lärlingsanställningar hittar du i Installationsavtalet. Det är Elektrikerna och Installatörsföretagen som tagit gemensamma beslut gällande lärlingsanställningar. Tillsammans heter man då Elbranschens Centrala Yrkesnämnd (ECY).

Din arbetsgivare ska snarast efter att du blivit anställd registrera dig som lärling. Från och med 1 juni 2022 sker den registreringen i det nya digitala lärlingssystemet KUB.

När din arbetsgivare registrerat företaget och dig som lärling i KUB får du ett mejl där du får förfrågan om att godkänna lärlingsanställningen. Du registrerar sedan fortlöpande din arbetade tid och vilka arbetsmoment som genomförts.

Du kan på ett enkelt sätt se var i lärlingsprocessen du befinner dig, hur mycket lärlingstid som återstår samt om du har eventuella kurser att komplettera innan du kan få certifikatet.

Vid frågor kolla på filmen nedan eller ta kontakt med ELY på larling@sef.se eller 0771-10 14 00.


Kollektivavtal krävs för att du ska få ditt certifikat

Innan du får jobb är det viktigt att du frågar om det finns kollektivavtal. Kollektivavtal är ett måste för att du ska få tillgodoräkna dig lärlingstiden. För att kunna ansöka och få ett ECY-certifikat (elektrikercertifikat) krävs att företaget du arbetar på omfattas av Installationsavtalet. Ett tips är att använda Kollektivavtalskollen för att kolla om företagen du funderar på har kollektivavtal.

Testa Kollektivavtalskollen

Bli medlem i facket!

Bli medlem

Fackförbundet Elektrikerna organiserar Sveriges elektriker och är deras samlade röst i samhällsdebatten. Tillsammans kämpar vi för högre lön, bättre arbetsvillkor och trygga jobb. Som medlem i Elektrikerna:

– Bidrar du till ett bättre kollektivavtal.
– Kan du påverka på ditt jobb och i samhället.
– Har du möjlighet att gå kurser på arbetstid.
– Kan du ha koll på nya jobb med Jobbkollen.
– Har du alltid någon att fråga om hjälp.
– Får du trygghet av inkomst- och juristförsäkring.

Bli medlem i Elektrikerna!

Granskad:
Kategorier: