Fotograf: Anna LEDIN WIREN

Lärling

Har du fått din första anställning efter elutbildningen?
Har företaget där du är anställd tecknat Installationsavtalet?
Då är du lärling!

De regler som finns om lärlingar och lärlingsanställningar hittar du i Installationsavtalet. Det är Elektrikerna och Installatörsföretagen som tagit gemensamma beslut gällande lärlingsanställningar. Tillsammans heter man då Elbranschens Centrala Yrkesnämnd (ECY).

Ute på lokalnivå finns Elbranschens Lokala Yrkesnämnd (ELY). Det är hit din arbetsgivare ska vända sig, för att registrera dig som lärling. Företaget och du ska registrera din tid på underlag från ELY och så småningom får du ut ditt certifikat.

Kollektivavtal krävs för att du ska få ditt certifikat

Innan du får jobb är det viktigt att du frågar om det finns kollektivavtal. Kollektivavtal är ett måste för att du ska få tillgodoräkna dig lärlingstiden. För att kunna ansöka och få ett ECY-certifikat (elektrikercertifikat) krävs att företaget du arbetar på omfattas av Installationsavtalet. Ett tips är att använda Kollektivavtalskollen för att kolla om företagen du funderar på har kollektivavtal.

Testa Kollektivavtalskollen

Bli medlem!

Bli medlem

Elektriker? Bli medlem i Elektrikerna du med!

Gemensamt vågar vi ställa krav på bättre arbetsvillkor och högre lön. Gemensamt har vi större chans att få igenom våra krav. Det tjänar vi alla på!

Bli medlem nu

Granskad:
Kategorier: