Fotograf: Anna Ledin Wirén

Anställningsvillkor och löner

Hur går det till att anställa en lärling?
Vilken anställningsform är rätt?
Vilken lön ska du ha?

Första kravet är att företaget har tecknat Installationsavtalet. Det är i bilaga 1, (Yrkesutbildningsavtalet) som alla regler om lärlingar finns.

Lärlingen skall ha en tillsvidareanställning. De första 720 timmarna är en ömsesidig prövotid (alltså ingen provanställning).

Lärlingstiden delas i två delar

För den första perioden, 0 - 720 timmar, är lägsta lönen enligt Installationsavtalet 15 276 kr / månad (från 2022-05-01)

För den andra perioden, 721 timmar - tills dess att lärlingstiden är klar (vanligast 1 600 timmar), är lägsta lönen enligt Installationsavtalet 17 691 kr / månad (från 2022-05-01).

När du är klar med din utbildning och dina lärlingstimmar är det dags för certifiering. Den dag då allt är klart blir även din 1:a års montörsdag. Det är detta datum som kommer att stå på ditt certifikat. Nu ska du även ha lön som 1:a års montör, 19 140 kr / månad (från 2022-05-01).

Checklista inför första jobbet

Checklista

Checklistan inför första jobbet är råd och tips för dig som är på väg in i elteknikbranschen. Läs mer om varför elektriker är ett lönsamt yrkesval!

Får du jobb - se till att det finns kollektivavtal och att du får ett anställningsbevis. Som medlem i Elektrikerna får du också hjälp och stöd  på jobbet.

Checklista

Granskad: