Verksamhetsmål 2022-2027

Förbundsmötet 2022 antog fyra verksamhetsmål som förbundet ska jobba för att uppnå fram till 2027.

Medlemsantalet har ökat till en organisationsgrad på 70% (21 000 medlemmar)

All vår verksamhet genomsyras av en medvetenhet om målet om en högre organisationsgrad i våra aktiviteter har vi alltid som grundsyfte att nå detta mål. Våra styrande handlingar både så väl på central nivå som lokal nivå har en väl genomarbetad strategi för hur verksamhet ska leda till en högre organisationsgrad och ett starkare förbund. Vi prioriterar verksamhet efter effekt och följer upp utfallen.

Vi använder mätbara mål och fokuserar på kärnverksamheten. Verksamhet som leder till en högre organisationsgrad går före andra aktiviteter i största möjliga mån.

Vi fokuserar resurser till strategiska områden där vi har stor potential att växa, det är fram för allt i tillväxt områden där befolkningsmängden ökar och jobben finns som vi satsar mest. Detta gör vi för att nå målet om 70% i organisationsgrad till 2027.

Vi har en budget i balans

För att få en budget i balans behöver vi bli fler medlemmar, inkomster och utgifter ska matcha varann men idag står dessa långt ifrån varann.

Elektrikerförbundet har under många år brottats med att få ekonomin att gå ihop efter att verksamhetsåret närmat sig sitt slut, för att kunna lösa dessa kostnader har vi varit tvungna att tillse att det finns likvida medel att tillgå.

Enligt det beslut som tidigare tagits har vi möjlighet att ta en del av de vinster i form av avkastning från börsen som vi får för att täcka upp det underskott som uppstått i verksamheten. Vi har ett stark kapital fördelat på börsen, delar i ägande av fastigheter genom LO samt egna fastighetsandelar.

Vi som förbund med sjunkande medlemstal och därmed minskade medlemsintäkter och måste se över hur vi skall arbeta med vår ekonomi framgent. En viktig del är att gemensamt ta beslut om hur de medel vi förfogar över skall användas. Målsättningen måste givetvis vara att vi ska anpassa vår verksamhet till den budget vi förfogar över och inte förlita oss på de vinster som börsen gett år efter år. Fortsätter vi att använda dessa medel för att täcka de förlusterna kommer vi inte att få en hållbar ekonomi att lämna över till eftervärlden.

En stabil ekonomi får vi genom att se över de kostnader som vi har haft övertid och verkligen se till vad som är kärnverksamhet och hur vi vill att förbundet ska se ut framledes.

Vi har en tydlig och väl förankrad organisation och verksamhet

Vi har en gemensam förståelse och kunskap kring hur den demokratiska organisationen är tänkt att fungera samt hur den demokratiska organisationens vilja och beslut omsätts och följs upp i den verkställande delen av organisationen. Vi förstår och respekterar våra roller i den demokratiska processen och låter medlemmarnas företrädare ta inriktningsbeslut som genererar nytta för medlemskåren i sin helhet.

Vi har transparens, öppenhet och inkludering i vår demokrati. Vår representation i de beslutsfattande organen upplevs som bred och mångfacetterad. Våra representanter till våra beslutande organ har en arbetsplatsnära relation till yrken som förbundet organiserar.

Vi tar ansvar för att bära de demokratiskt fattade besluten då vi har tillit till att demokratin är insiktsfull och kompetent.

Förbundet har en tydlighet i den utförande organisationen när det gäller roller, mandat och ledning. Verksamheten utförs av personal, förtroendevalda och uppsökare som har förståelse för sitt bidrag till förbundets bästa, alla drar åt samma håll och möjliggör för att vi ska lyckas med våra uppdrag.

Våra olika uppdrag och roller samordnas och leds på ett sätt som skapar förutsättningar för en måluppfyllelse av de fattade besluten. Besluten om vad som ska göras är tydliga och hur verksamheten ska genomföras planeras och följs upp löpande inom regionerna.

Vi har en verksamhet med ett mycket starkt medlemsfokus och en helhetssyn, där vi internt och gentemot omvärlden har ett arbetssätt som präglas av öppenhet, förtroende och effektivitet!

Vi har ett effektivt arbetssätt för att medvetandegöra, uppmuntra och öka aktiviteten i den medlemsnära verksamheten. Vi bidrar på ett stöttande sätt utan att bli övertagande för att stärka våra förtroendevalda på företagen. Vårt sätt att möta, företräda, värva, utbilda och organisera medlemmar genomsyras av ett förtroendefullt och tillitsfullt arbetssätt.

Elektrikerna ska vara föreningen där varje medlem ska ges möjligheten att vara med för att bidra och utveckla verksamheten. Vi tillvaratar varje medlems styrka för att tillsammans bygga ett starkare förbund där alla yrkesarbetare inom elbranschen känner sig välkomna där vi proaktivt utvidgar vår avtalstäckning för att garantera ett schyst arbetsliv åt hela landets elektriker.

Uppdaterad: