En MENSkligare elbransch
I samarbete med organisationen MENSEN har vi tagit fram material för att uppmuntra och inspirera arbetsplatser att bidra till en MENSkligare elbransch. Materialet vänder sig framförallt till dig som är skyddsombud.
Varför gör vi den här satsningen? Jo, för att endast 3 % av alla elektriker är kvinnor och med tanke på framtidens kompetensbehov måste siffran öka betydligt. Om alla ska känna sig välkomna till elbranschen, och vilja stanna kvar, behöver hela branschen engageras i att skapa inkluderande arbetsplatser fria från fördomar och nedsättande jargong. En bransch där olikheter respekteras och grundläggande behov tillgodoses, till exempel behov som kommer av menscykeln. Det vinner alla på!
-
Affisch: En MENSkligare elbransch
(109 kB)
Affischen visar statistik på hur tabun och andra relaterade hinder begränsar anställda som har mens, info om varför mens är en arbetsmiljöfråga, samt tips på hur du kan bidra till en MENSkligare elbransch. Affischen går att skriva ut i A3 eller A4 för att exempelvis sätta upp i fikarummet eller på toaletterna på ditt jobb.
-
Checklista till skyddsrond
(60 kB)
Som skyddsombud har du rätt att delta i skyddsronder där arbetsmiljön ses över. Vid skyddsronder används ofta en checklista för att se till att relevanta områden undersöks. Den här checklistan kan användas som ett verktyg för att göra en nulägesanalys och hitta möjliga förbättringar på just er arbetsplats, samt inspirera till att relevanta frågor om mens implementeras i ordinarie skyddsrond.
-
Flyer om mensstegen
(83 kB)
Ta stegen mot en MENSkligare elbransch! Flyern går kortfattat igenom de steg som behövs för att göra arbetsplatsen mer anpassad och välkomnande för medarbetare som har mens. Passar perfekt i fikarummet för att öppna upp för samtal.
-
Handbok för skyddsombud
(259 kB)
I den här handboken tydliggörs det hur menshälsa hänger ihop med arbetsmiljöfrågor, hur brister i arbetsmiljön riskerar att påverka menstruerande personer negativt och på vilket sätt detta hänger ihop med ditt uppdrag som skyddsombud.
Vill du ha en komprimerad utskriftsvänlig version av handboken finns det att ladda ner här.
-
Instruktionsblad till utbildning
(73 kB)
När ni tittar på utbildningsfilmen om en MENSkligare elbransch avsätt med fördel längre tid för att hinna med en efterföljande diskussion. I det här instruktionsbladet hittar du såväl praktiska tips för dig som handledare som förslag på disskusionsfrågor.
-
Presentation till utbildningen "En MENSkligare elbransch"
(1,65 MB)
Elektrikerna och MENSEN har tillsammans spelat in en utbildning om mens på cirka 30 minuter. Här kan du ladda ner presentationen som visas (uppdaterad med källhänvisningar) i samband med utbildningen.
Externa resurser om mens som arbetsmiljöfråga
Det finns mycket bra material framtaget om mensrelateradefrågor i arbetslivet. Vill du lära dig mer? Här hittar du länkar till några av dem:
Podden Jobbfika: Vi pratar om mens.
Prevents material: Mens, graviditet och amning.
MENSENs material: Ett MENSkligare Arbetsliv.
Statistik från aktuella undersökningar om hur mens och klimakteriet påverkar arbetslivet
IF Metalls medlemsundersökning om mens.
Lindexs undersökning om mens.
Hygien- och hälsobolaget Essitys undersökning om mens på jobbet samt deras undersökning om klimakteriets inverkan på arbetslivet.
Apoteket Hjärtats undersökning om klimateriet.
Press om mensrelaterade ämnen i arbetslivet
Intervju i Elektrikern med Ninni Blom om samarbetet med organisationen MENSEN.
ELQvinnornas kampanj Skitbra Toaletter.
Internationell artikel om konsekvenser av bristfälliga toaletter i elbranschen.
Artikel i Arbetsliv med Rebecka Hallencreutz på organisationen MENSEN.
Krönika om mens och arbetsliv i Elektrikern av Andras Molnar.