Fotograf: Fialotta Bratt, Valmyndigheten

Elektrikerna påverkar EU

EU har inflytande över den svenska arbetsmarknaden. ​Därför är det viktigt att facken har inflytande i EU. För Elektrikerna handlar valet till Europaparlamentet den 9 juni 2024 om att öka tryggheten för vanligt folk. Använd din demokratiska rättighet och rösta!

Därför är det viktigt att rösta i valet till Europaparlamentet

Europaparlamentet är den politiska institution inom EU där medborgarna i EU är med och röstar fram sina representanter, som sedan ska forma politik för hela EU och dess medborgare. Det är därför avgörande att Sverige har representanter som driver frågor som gynnar dig som elektriker och de svenska arbetarna.

EU har inflytande på svensk ekonomi, jobb och välfärd men få brukar använda sin demokratiska rättighet och rösta. I valet 2019 var det endast ca 55 procent. Vi vill att så många som möjligt av medlemmarna i Elektrikerna använder sin möjlighet att påverka.

Idén med en gemensam europeisk arbetsmarknad är i grunden är en bra idé. Men vi ser fler och fler frågor som innan beslutades på nationell nivå nu avgöras eller kommer avgöras på EU-nivå vilket är ett bekymmer för den svenska modellen.

EU lägger allt fler förslag på arbetsmarknadsområdet i syfte att stärka Europas sociala delar och ge arbetare runt om i Europa bättre möjligheter och rättigheter, här är EU:s minimilöner ett koktrent exempel på ett sådant förslag. Det är här konfliktlinjen uppstår, när EU vill lösa problem åt medlemsstaterna genom direktiv som är bindande för alla länder utan att ta hänsyn till fungerande arbetsmarknadsmodeller, där fackförbund och arbetsgivare reglerar dessa frågor utan politikens inbladning. Detta kräver att de svenska fackförbunden aktivt behöver jobba för att politiken som bedrivs från EU blir så bra som möjligt för arbetarna i Sverige.

Därför engagerar sig Elektrikerna och LO i EU-frågor och i valet till Europaparlamentet och helt avgörande att du påverkar genom att använda din röst.

Förtidsröstningen till valet till Europaparlamentet startar den 22 maj 2024 i Sverige. På Valmyndigheten kan du läsa mer om hur du röstar.

 

Prioriterade områden

Elektrikerna har tryckt på för en gemensam strategi inom LO inför EU-valet där frågor som ligger nära vår medlemskår måste prioriteras. Tillsammans med LO kommer vi att fokusera på primärt tre områden:

  1. Ordning och reda på arbetsmarknaden
    Det kan inte vara så att EU:s fria rörlighet ska underlätta för kriminella företag att röra sig över gränser och tjäna multum på arbetares bekostnad. Vi måste ha ordning och reda på arbetsmarknaden. Svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige, punkt!
  2. Arbete för hållbar och rättvis omställning för vanligt folk
    Elektriker är avgörande för att den gröna omställningen ska vara möjlig, men den får inte ske på bekostnad av våra villkor och löner.
  3. Demokrati och fackliga rättigheter
    EU-reglering av arbetsmarknaden ska stärka löntagarna och fackliga organisationer, demokrati måste försvaras varje dag.

Inom dessa områden kommer Elektrikerna aktivt jobba för att förbättra och försvara villkoren för våra medlemmar.

 

Politiker Elektrikerna och LO står bakom

Vi vill ha politiker i Bryssel som driver frågor som gynnar dig som elektriker och de svenska arbetarna. Därför har Elektrikerna beslutat att stå bakom och jobba för att fackliga kandidater väljs in till Europaparlamentet.

Johan Danielsson

Elektrikerna och LO har gemensamt enats om att mobilisera för Johan Danielsson, som har plats 2 på Socialdemokraternas lista. Om Johan Danielsson blir invald i Europaparlamentet kommer han att driva våra frågor. Johan vill bland annat få stopp på EU-regler som möjliggör arbetslivskriminalitet  i Sverige och utnyttjandet av människor på svensk och europeisk arbetsmarknad.

Johan Danielsson är 42 år och uppvuxen i Borlänge. Idag jobbar han som EU-samordnare och rådgivare på LO. Tidigare var han ledamot av Europaparlamentet 2019-2021. Därefter bostadsminister och biträdande arbetsmarknadsminister i Magdalena Anderssons regering.

Per-Ola Nilsson

Elektrikerna har även en egen kandidat som förbundet står bakom. Elektrikern Per-Ola Nilsson är vald till plats 12 på Socialdemokraternas lista inför valet till Europaparlamentet. Per-Ola vill öka vanligt folks trygghet och jobba för att svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige​. Arbetares rättigheter och ökade inflytande är hans hjärtefrågor.

Per-Ola Nilsson är 40 år och bor i Skårby i Ystad kommun tillsammans med sambo och tre barn. Han har varit ordförande för LO-distriktet i Skåne sedan 2019. Per-Ola Nilsson arbetar sedan ett antal år tillbaka som ombudsman inom Elektrikerna.

EU-valet 2024

I det här avsnittet av Elektrikerpodden berättar Per-Ola Nilsson och Jonas Eriksson om varför Elektrikerna tycker att EU och valet till Europaparlamentet 2024 är viktigt att bry sig om. I avsnittet diskuteras bland annat arbetskraftinvandring, den fria rörligheten i EU och varför den svenska modellen och kollektivavtal alltid måste stärkas och säkras.

Per-Ola Nilsson arbetar som ombudsman inom Elektrikerna och står på Socialdemokraternas lista till valet i Europaparlamentet. Jonas Eriksson är internationellt ansvarig inom Elektrikerna.

Avsnittet släpptes i maj 2024.

Lyssna på Spotify

Uppdaterad: