Elektrikerpodden – av elektriker, för elektriker

Elektrikerpodden är en podcast som drivs av Billy och Peter som båda har bakgrund inom elteknikbranschen. Elektrikerna har fått möjlighet att vara med i flera avsnitt och prata fackliga frågor.

På den här sidan har vi samlat alla avsnitt som Elektrikerna deltar i för att du enkelt ska kunna få en överblick över vad du vill lyssna på. Vill du kanske lära dig mer om hur du kan påverka på jobbet genom att vara medlem i facket, lärlingstiden eller om kollektivavtalet?

Elektrikerpodden hittar du överallt där du lyssnar på poddar. Du kan läsa mer om podden på deras hemsida: https://elektrikerpodden.se

Om facket

Elektrikernas ordförande Urban Pettersson och förtroendevalda Johan Johansson berättar om varför det är viktigt att vara medlem i facket och varför vi finns till egentligen. Det här är ett perfekt avsnitt att lyssna på för dig som vill lära dig lite mer om fackförbundet Elektrikerna, hur du kan påverka på ditt jobb och varför det är viktigt att vi är många.

Avsnittet släpptes i september 2021.

Lyssna på Spotify

Ung och elektriker

Jesper och Johanna från Unga Elektriker pratar om hur det är att vara ung i elbranschen och facket.

Avsnittet släpptes i december 2023.

Lyssna på Spotify

Lärling

Dags att börja jobba som lärling? Då kan vi tipsa om att lyssna på avsnittet där lärlingen Pontus Lindgren och utbildningsombudet Luigi Semerda Rodriguez pratar om vad som är bra att veta som ny i branschen.

Avsnittet släpptes i oktober 2021.

Lyssna på Spotify

Förhandling & kollektivavtalet

I det här avsnittet kan du lyssna på Mikael Karlsson, som är ombudsman för Elektrikerna, tillsammans med Stefan som driver elfirman Mårtas El berätta om vad ett kollektivavtal egentligen innebär och hur förhandlingar går till. Kanske något att ladda upp med inför avtalsrörelsen?

Avsnittet släpptes i september 2021.

Lyssna på Spotify

Vi ska bli fler

Elektrikernas förste vice ordförande Louise Olsson och Daniel Lundblad, förtroendevald i förbundsstyrelsen, pratar om hur vi blir fler – både elektriker och medlemmar i facket.

Avsnittet släpptes i april 2023.

Lyssna på Spotify

Arbetsmiljö & påverkan

Håkan Kaneteg och Sarah Bensige, som båda är medlem i Elektrikerna och skyddsombud, diskutera vad en bra arbetsmiljö egentligen innebär och hur facket kan vara med och påverka den till det bättre.

Avsnittet släpptes i oktober 2021.

Lyssna på Spotify

Framtidens elektriker 2030

I detta avsnitt diskuterar vi framtiden för elektrikeryrket. Medverkar gör Elektrikernas ordförande Urban Pettersson samt medlemmarna Jonas Eriksson och Jesper Lindén, som båda har deltagit i Elektrikernas framtidsspaning Elektriker 2030.

Avsnittet släpptes i mars 2022.

Lyssna på Spotify

Tjäna mer pengar med ackord

Hur kan du tjäna mer pengar tack vare ackordet? Det får du veta om du lyssnar på Tomas Jansson som är ansvarig för ackord på Elektrikerna och Andras Molnar som är förtroendevald i detta poddavsnitt.

Avsnittet släpptes i mars 2022.

Lyssna på Spotify

Så fick jag hjälp

Medlemmarna Christine och Alexander berättar om hur det gick till när de fick hjälp från facket.

Avsnittet släpptes i juni 2022.

Lyssna på Spotify

Avtalsrörelsen 2023

Elektrikernas förhandlingschef Mikael Pettersson och Mats Andreasson, förtroendevald i Installationsavtalets förhandlingsdelegation, pratar avtalsrörelse. Vad är det och vad kräver Elektrikerna för förändringar i våra kollektivavtal?

Avsnittet släpptes i februari 2023.

Lyssna på Spotify

Valspecial – Måste man vara sosse?

Varför jobbar Elektrikerna med politik? Måste man vara sosse för att engagera sig i facket? När har vi en elektriker i riksdagen? Det är frågor som förtroendevalda David Aura och Åke Persson reder ut.

Avsnittet släpptes inför valet i september 2022.

Lyssna på Spotify

Upplyst – Hur blir vi fler elektriker?

I det här avsnittet pratar vi om initiativet Upplyst där vi tillsammans med Installatörsföretagen jobbar för att alla ska känna sig välkomna i elteknikbranschen, jämställdhet och hur vi blir fler elektriker! Medverkar gör Elektrikernas ordförande Urban Pettersson, Ninni Blom, som är elektriker, förtroendevald och drivande i ELQvinnorna, Installatörsföretagens VD Ola Månsson och deras chef för kompetensförsörjning Amanda Rafter Ekenman.

Avsnittet släpptes i juni 2021.

Lyssna på Spotfy

Försnack om Northvolt

Elektrikernas ombudsman Mathias Hansson är med i försnacket i ett av Elektrikerpoddens avsnitt och pratar om situationen på det uppmärksammade bygget av batterifabriken Northvolt i Skellefteå.

Avsnittet släpptes i november 2021.

Lyssna på Spotify

Uppdaterad: