Nu är Kraftverksavtalet klart!

Elektrikerna har idag tecknat nytt avtal tillsammans med motparten EFA för energibranschen. Avtalet går i linje med LO-samordningen med ett totalt avtalsvärde på 5,4% över 29 månader. Förbundet har bland annat fått igenom en stor satsning på arbetsmiljö och pensioner.

Publicerad:

Jag är nöjd att vi har fått till ett bra avtal för våra medlemmar inom energibranschen! Extra positivt är att vi fick igenom en satsning på arbetsmiljö. Att ingen ska dö på jobbet har varit vårt viktigaste krav i denna avtalsrörelse och att vi nu har fått in i avtalet att vi tillsammans med EFA ska jobba hårt för att det ska bli verklighet är en stor vinst, säger Petter Johansson som är ansvarig ombudsman för Kraftverksavtalet.

Förbättringarna i Kraftverksavtalet i korthet:

  • Avtalsperiod på 29 månader. Avtalet gäller från 15 november till och med den 30 april 2023. De sista 12 månaderna är uppsägningsbart.
  • Avtalets totala värde uppgår till 5,4%.
  • Under perioden blir det två lönerevisioner: 1 december 2020 på 2,93% och 30 april 2022 på 2.1%.
  • Extra pensionsavsättning om 0,2% av löneutrymmet. Totalt uppgår den extra pensionsavsättningen på Kraftverksavtalet nu till 1,7% av lönen.
  • Unik lönekonstruktion som innebär att våra medlemmar kommer få sin löneökning på decemberlönen.
  • Avtalet innehåller även en låglönesatsning i enlighet med ”Märket”.
  • Förbättringar i arbetsmiljö!
    Skärpta arbetsmiljöregler som tar sikte på att förebygga riskerna bland annat vid beredskap. Vi kommer få information till facket om större entreprenader i branschen, vilket gör att vi kommer kunna kontrollera arbetsmiljön bättre. En arbetsgrupp med tydligt innehåll som på sikt kommer förbättra arbetsmiljön för våra medlemmar inom energibranschen tillsätts också.
  • Stor satsning på pension!
    Bland annat en ny pensions- och försäkringsöverenskommelse som innebär att arbetstagare börjar samla in pengar till sin avtalspension tidigare, vilket är viktigt då våra medlemmar ofta börjar jobba direkt efter gymnasiet. I överenskommelsen finns också bra lösningar som säkerställer att hela värdet av avtalsförsäkringarna går ut, till exempel genom att avsättningar till tjänstepensionen görs varje månad istället för varje år. När månadsavsättningar genomförs ska det också framgå på våra medlemmars lönespecifikation, vilket vi hoppas bidrar till att stoppa fusket med pensionsavsättningarna.

Läs överenskommelsen i sin helhet 

Uppdaterad: