LOs styrelse har röstat ja till ett nytt omställningsavtal

Nu har en majoritet i LOs styrelse röstat ja till ett nytt omställningsavtal. Detta innebär att LOs styrelse kommer rekommendera LOs representantskap att ansluta sig till överenskommelsen om omställning som är tecknad mellan Svenskt Näringsliv, PTK, Kommunal och IF Metall.

Publicerad:

Anledningen till att LO valt att gå vidare med omställningsavtalet nu, men valde att tacka nej för ett år sedan, är att det är en ny situation. Dels är det nya omställningsavtalet bättre än det som låg på bordet förra hösten. Till skillnad mot tidigare omfattar det till exempel inte bara tillsvidareanställda, utan även visstidsanställda och de som blir av med jobbet på grund av sjukdom. Dels finns det nu en bestämmelse om att de fackförbund som inte tänker ansluta ändå får ett omställningspaket, något som de annars skulle bli utan.

– Elektrikerna är positiva till att LOs styrelse nu rekommenderar representantskapet att ansluta sig till omställningsavtalet. Nackdelarna får vi hursomhelst. Genom denna överenskommelse kan vi åtminstone dra nytta av fördelarna. Detta ger också LO en möjlighet att vara med och påverka i framtida förhandlingar, säger Elektrikernas förhandlingschef Mikael Pettersson om LOs beslut.

Läs mer om vad omställningsavtalet innebär på:

www.LO.se

Uppdaterad: