Fotograf: Diana Oldenburg

Kraftverksavtalsinfo i Hässleholm

Andre vice ordförande Ulf Carlsson informerar om nya Kraftverksavtalet på One Nordic klubb syds årsmöte i Hässleholm.

Publicerad:

Cirka 25 kraftverkare närvarade på årsmötet där det bland annat valdes klubbordförande, kassör, suppleanter med mera. Förutom att Ulf Carlsson informerade om nya Kraftverksavtalet diskuterades det även arbetsmiljöfrågor. Ämnen som användandet av säkerhetslinor och arbetskläder togs upp samt kravet på hjälm, varselväst och skyddsskor och problemet med arbetskläder som inte passar.

När Ulf Carlsson informerade om nya avtalet var det många frågor och stort intresse. Framförallt de nya reglerna om personlig integritet och restid var frågor som engagerade medlemmarna.

Efter mötet stannade flera kraftverkare kvar för att passa på att prata med klubbordförande Anders Kristiansson och Ulf Carlsson. Då passade vi på att prata mer ingående med en utav kraftverks linjemontörerna Joakim Jonsson om vad han tyckte om nya Kraftverksavtalet. Han tyckte framförallt att den nya avtalsbestämmelsen om högre beredskapsersättning vid beredskap med kort varsel på grund av dåligt väder var bra. Även den nya bestämmelsen om att man inte längre kan bli tvingad att jobba hur mycket som helst tyckte Joakim var bra. Bestämmelsen innebär att om man jobbar mer än 48 timmar i snitt per vecka under en 6 månaders period så får man ledighet med lön resterande tid av halvårsperioden; detta motverkar att man inte jobbar för mycket.

Inför nästa avtalsrörelse tyckte Joakim Jonsson att det vore bra om vi yrkade på högre krav på kvalitén på arbetskläder. De nya arbetskläderna som kraftverkarna har nu har inga vindskydd och är dessutom ofta för tjocka på vintern så att det blir svårt att använda säkerhetslinor. Den dåliga passformen på kläderna tycker han också är ett stort problem då det förutom att det inte är bekvämt även utgör en säkerhetsrisk.

Uppdaterad: