Fotograf: Linus Meyer

Beslut om ny elsäkerhetslag

Riksdagen beslutade att en ny elsäkerhetslag ska införas. Den nya lagen innebär bland annat att alla företag som gör elinstallationsarbete ska ha en auktoriserad elinstallatör. Företagen ska också ha ett program för egenkontroll som säkerställer att arbetet utförs på rätt sätt och av personer som kan jobbet.

Publicerad:

Vår elsäkerhetsansvarige på Elektrikerförbundet Jimmy Åsberg uttrycker sig positivt om nya lagen:

Lagen i helhet är bra för man tydliggör ansvarsfrågan mellan företag, elinstallatör och yrkesperson. Nu återstår remissarbete om föreskrifter bland annat om Egenkontrollprogrammet. Föreskrifterna är viktiga delar för att se till att det blir en god elsäkerhet.

På Riksdagens hemsida går det att läsa att:

De nya bestämmelserna innebär i huvudsak att alla företag som utför elinstallationsarbete ska ha en auktoriserad elinstallatör och ett egenkontrollprogram som säkerställer att arbetet utförs på rätt sätt och av personer med rätt kompetens, att företag som utför elinstallationsarbete på någon annans anläggning måste anmäla sin verksamhet till tillsynsmyndigheten, att tillsynsmyndigheten beslutar om auktorisation för elinstallatörer efter ansökan och att det bara är personer med auktorisation som elinstallatör och personer som omfattas av ett företags egenkontrollprogram som får utföra elinstallationsarbete, med vissa specificerade undantag.

 

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2017

 

Läs mer om lagen

Uppdaterad: