CR möte i juni 2015

Fotograf: Madeleine Bengtson

Vi ska bli fler genom att möta och bemöta människor där de finns

Det är viktigare än någonsin att verka för en stark organisation som ger Elektrikernas medlemmar bra och starka villkor på arbetsmarknaden.

Publicerad:

Under två dagarsmöte har förtroendevalda från hela landet träffats på Elektrikernas centrala representantskap (CR) på Runö. På agendan, som var fullspäckad, stod bland annat godkännande av förra årets verksamhet, motioner, avtalsfrågor, arbetsmiljöfrågor och internationellt arbete samt planering inför förbundets framtid. Många möten och livliga diskussioner har det blivit och viktiga beslut har tagits. Dessa två dagar har präglats av starkt engagemang och demokratisk dialog.

- Det är mycket glädjande och lärorikt att se hur vi utvecklas inom vårt förbund. Öppenheten i våra samtal och den demokratiska andan som vi arbetar i ger oss en bra grund för att utveckla verksamheten, säger Per-Håkan Waern 1: e vice ordförande på Elektrikerförbundet.

- För oss och för våra medlemmar är det viktigt att göra rätt saker och inte bara saker rätt, säger Per-Håkan Waern. Vi har sett här, under dessa två dagar, att vi har stor förmåga att tänka tillsammans och skapa en trygg framtid för dem som ger oss deras förtroende, våra medlemmar, fortsätter Per-Håkan Waern.

Och medlemmarna har varit i fokus under dessa två dagar. Medlemmarnas arbetsmiljö, den stundande avtalsrörelsen, kampen mot dem som vill sänka de lägsta lönerna är några av de viktiga områden som Elektrikerna arbetar med. Och om kampen ska bli starkare ska organisationen växa.

Under ett grupparbete på CR har verksamhetsledarna och förtroendevalda kommit med förslag om hur det fackliga arbetet ska bedrivas för att åstadkomma en starkare organisation.

– Det är viktigt för oss att bli fler i vårt förbund. Ju fler vi är desto starkare blir vi. Vi måste kunna möta och bemöta människor där de finns, i skolan och på arbetsplaster, säger Per-Ola Nilsson, verksamhetsledare verksamhetskrets 8.

– Det finns många tillfällen som vi kan hitta för att kunna ställa den frågan "vill du vara med i vår förening". Ofta räcker med den frågan för att berätta vad vi gör och varför, och min erfarenhet är att många vill vara med oss.

– Våra framtidsplaner är att mobilisera oss ännu bättre och sprida kunskap om vår verksamhet. Det är runt 1000 lärlingar som får jobb i vår bransch av de cirka 3000 elever som utbildas varje år och vi måste bli bättre på att nå dem med information om vad vi kan hjälpa till med när de kommer ut på arbetsplatser, menar Per-Ola Nilsson

– Det har visats sig här under dessa två dagar på CR att vi kan göra mer och bättre saker för att bli starkare, och det ska vi göra, avlutar Per-Ola Nilsson.

Text: Madeleine Bengtson

Kort fakta:

Centrala representantskapet är förbundets högsta beslutande organ när det träffas mellan förbundsmötena som inträffar vart fjärde år. Representantskapet träffas två gånger per år och består av 54 valda ombud från verksamhetskretsarna (hälften av ledamöterna väljs varannat år) och förbundsstyrelsen. CR:s vårmöte är årsmöte och här deltar också enligt stadgarna ett antal unga elektriker som har yttrande- och förslagsrätt.

På centrala representantskapet i juni 2015 har fyllnadsval till förbundsstyrelsen också genomförts.
1: e Suppleant Förbundsstyrelsen för Roger Persson VK 8: Per-Ola Nilsson VK 8.
2: e Suppleant Förbundsstyrelsen för Roger Persson VK 8: Anders Nilsson VK 8.
2: e Suppleant Förbundsstyrelsen för Mikael Karlsson VK21: Juha Nieminen VK 21.
1: e Suppleant Förbundsstyrelsen för Jan Ericson VK 28: Erik Wikström VK 28.
2: e Suppleant Förbundsstyrelsen för Jan Ericson VK 28: Sven Ericsson Sundström VK 28.

Kort fakta av: Leif Göbel

Uppdaterad: