LO:s nya ledning

LO-kongressen 2024: ny ledning och beslut om kortare arbetstid

På fredagen den 17 maj inleddes den 30:e LO-kongressen i Stockholm. På dagordningen stod bland annat att välja en ny ledning för LO och att fatta beslut om 280 motioner. Under kongressen deltog sju representanter från Elektrikerna, och man har bland annat fattat beslut om att driva frågan om arbetstidsförkortning ännu hårdare.

Publicerad:

Ny LO-ledning

Under lördagen valde kongressen en ny ledning för LO. Johan Lindholm, Byggnads, valdes till ordförande. Louise Olsson från Elektrikerna valdes till första vice ordförande, Jessica Leiding från Kommunal valdes till andra vice ordförande. Veli-Pekka Säkkälä från IF Metall valdes till avtalssekreterare.

LO ska arbeta hårdare för kortare arbetstid

På lördagen beslutade kongressen att LO ska driva frågan om arbetstidsförkortning ännu hårdare. Det ska i första hand ske genom förhandlingar med arbetsgivarna men om det inte lyckas ska man istället arbeta för ny lagstiftning.

Elektrikernas delegation på LO-kongressen. Fr. vänster: Per-Ola, Stefan, David, Andras och Jesper

Elektrikernas delegation

Elektrikerna representerades på kongressen av fyra ombud och tre repskapsombud. Ombuden var:

  • Per-Ola Nilsson, ombudsman och regionalt skyddsombud för Region Syd
  • David Aura, ordförande för avdelning 21
  • Andras Molnar, ordförande för avdelning 16
  • Jesper Ekström, Elektrikernas ungdomsansvarige

Repskadsombuden var Louise Olsson, vice ordförande för Elektrikerna, Mikael Pettersson som är förhandlingschef för Elektrikerna samt Stefan Lyshed-Jakobsson, som är ordförande för avdelning 31. Därutöver representerade Elektrikernas ordförande Urban Pettersson LO-styrelsen.

 

Uppdaterad: