Nej tack inga försämringar EIO!

Nej till EIO:s presenterade förslag om arbetstider och reseförändringar. Vid klubbledaträffen i Skövde den 30:e mars diskuterades förslaget om ändrade regler kring arbets- och restid.

Publicerad:

Efter ett föredragande av EIO:s och SEF:s avtalsförslag av Morgan Andersson, diskuterades olika möjligheter och förändringar.

En enad yrkeskår konstaterade att man inte vill ha några försämringar gällande reskostnad, ersättning för tid, ersättning för resor eller arbetstider. Hur skall arbete, resor, privatliv och fritid fungera utifrån EIO:s förslag? Kommer det resultera i inget liv, ingen fritid och ingen familj ? Är det slavarbetet som återförs? En arbetstid mellan 06:00-19:00 som arbetsgivaren styr över och 40 timmars genomsnitt under sex månader? Dessa försämrade arbetsvillkor är ett helt otroligt förslag till en stark yrkeskår!

Att räkna resor och tid utifrån området runt företaget och boendet ställer bara till med mer bekymmer och sätter mer press på yrkeskåren. Det ska väl inte spela någon roll vart man bor och hur länge man tänker bo där? Får jag ens anställning om jag bor en bit bort från företaget? Kommer företagen pressa montörerna att åka gratis eller att åka ihop? Kalkylerar arbetsgivaren med att man flyttar några gånger i livet? Idag vet man vad det kostar, men i det nya förslaget är företagen inte alls medvetna om kostnaderna. Ett helt otroligt förslag!

Vi ska ha betalt för vårt arbete och för fritiden som vi släpper till för arbetsgivarna om dom vill ha produktion! Det är bättre att starta kl. 07:00 på företaget, åka till kund för att sedan vara åter på företaget kl.16:00. Vi vet var företaget ligger och det flyttar sällan eller aldrig. Vi tog anställning hos arbetsgivaren utifrån orten/platsen där företaget ligger. På så sätt slipper arbetsgivaren allt strul med både resor och restid, Skatteverket och frågan om vart montörerna bor och får nöjda montörer som byter om och träffar företaget och sedan kommer hem ombytta, i tid till familjerna m.m.

Nej tack inga försämringar EIO! Kom åter med ett riktigt förslag om hur vi som producerar ska utvecklas och bli effektivare. Vi vill ha ett Tryggt Liv och en fritid – familjeliv.

Kommentarer från mötet:

  • Ska arbetsgivaren öppna dagis/ fritids?
  • Ska arbetsgivaren uppfostra våra barn?
  • Ska jag inte kunna hämta lämna mina barn och vid ev. sjukdom hämta dom?
  • Ska jag inte kunna ha familj för mitt arbetes krav/regler?
  • Ska jag inte kunna vara med i en förening och idrotta?
  • Ska jag betala alla företagets resor ut och åter till kunderna?
  • Ska jag inte få ha fritid före 07:00 och efter 16,00?
  • Ska jag vara tvungen ha körkort och bil för att kunna jobba?
  • Ska arbetsgivaren tala om var jag ska bo och om jag får flytta?
  • Ska jag inte få betalt med övertid utanför 8 timmars arbetsdag och helger?

Detta är bara delar av allt som kom upp.

Text: Daniel Johansson

Uppdaterad: