Jonas Wallin, ordförande Svenska Elektrikerförbundet

Jonas Wallin, ordförande Svenska Elektrikerförbundet

Fotograf: Anna Ledin Wirén

Elektrikerna om regeringsöverenskommelsen

– Jag är skarpt kritisk men alternativet är värre, säger Elektrikernas förbundsordförande Jonas Wallin.

Publicerad:

Den sakpolitiska överenskommelse som gjorts mellan S, MP, C och L, i syfte att göra det möjligt för Socialdemokraternas Stefan Löfven att bilda regering slår hårt mot våra medlemmar och kan få betydande konsekvenser på sikt. Vi ser det som en tydlig effekt av valresultatet, det finns en kraftig högermajoritet i riksdagen.

Uppgörelsen innehåller flera förslag som går rakt emot det vi drivit som viktiga krav i den fackliga valrörelsen. Det handlar om arbetsrätt, a-kassan, välfärd, rättvisa och jämlikhet. Områden där tyvärr nyliberala krafter nu får ännu större styrkraft. Det ger konsekvenser som innebär att klyftorna kommer att växa. Välfärden urholkas när vinsterna hamnar i skatteparadis och i privata direktörers fickor. Pressen på sjuka och arbetslösa fortsätter att öka. Detta är ingen politik som vi kan försvara.

Det är anmärkningsvärt att överenskommelsen skulle innebära skrotade krav på kollektivtal vid etablerings- och nystartsjobb. Samtidigt öppnas för förändringar i arbetsrätten. Detta är en attack riktad mot den svenska modellen och fackföreningar.

I överenskommelsen finns dock reformer som investeringar i infrastruktur som ger sysselsättning och tillväxt och det är naturligtvis av stort värde att Socialdemokraterna behåller regeringsmakten och inflytande över alla de tusentals beslut en regering har att fatta under en mandatperiod. 

Vi har full respekt för det komplicerade parlamentariska läget och att förhandlingar handlar om kompromisser. Men överenskommelsen innehåller mycket nyliberal politik som inte står i proportion till Centerpartiets och Liberalernas valresultat.

Men alternativet är värre. En högerkonservativ regering med stöd av ett främlingsfientligt parti skulle få ännu värre negativa effekter för såväl våra medlemmar som för samhället i stort. Konsekvenser som skulle vara svåra att reparera.

Vi i Elektrikerna kommer inte att sluta bekämpa dålig politik för våra medlemmar.

Jonas Wallin, ordförande Svenska Elektrikerförbundet

Uppdaterad: