För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor. Läs mer om hur vi hanterar kakor

Elektrikerna, länk till startsidan
Illustration som visar två el-sladdar och texten "En MENSkligare elbransch"

Mens på jobbet

Att det finns tillgång till fräscha toaletter, rinnande vatten, tvål, omklädningsrum och vilrum är exempel på hur man kan skapa en bättre arbetsmiljö för personer som menstruerar – men alla anställda tjänar såklart på detta. Här kan du lära dig mer om mens som en arbetsmiljöfråga.

Därför är mens en arbetsmiljöfråga

Elektrikerna tycker att vi behöver bli fler kvinnor och tjejer inom elbranschen, med tanke på framtidens kompetensbehov. Idag är ungefär 4 procent av alla elektriker i Sverige kvinnor eller tjejer – men vi vill bli fler!

För att locka fler till vår bransch och för att få fler att vilja stanna kvar inom branschen behöver arbetsplatser bli inkluderande och fria från de fördomar och den nedsättande jargong som ibland kan finnas.

Elektrikerna vill att elbranschen ska vara en bransch där olikheter respekteras och grundläggande behov tillgodoses. Till exempel de grundläggande behov som uppstår för personer som menstruerar.

Enligt arbetsmiljölagen ska arbetsförhållanden anpassas till människors olika förutsättningar i fysiskt och psykiskt avseende. Frågor som rör menscykeln bör därför vara en självklar dimension av arbetsmiljöarbetet i alla verksamheter eftersom det handlar om grundläggande rättigheter. 

 

En MENSkligare elbransch

Tillsammans med organisationen MENSEN tog Elektrikerna fram ett utbildningsmaterial om mens på jobbet under hösten 2023 under namnet "En MENSkligare elbransch". 

Elektrikerna och MENSEN hoppas att materialet ska kunna uppmuntra och inspirera både arbetsgivare och skyddsombud till att skapa en MENSkligare elbransch tillsammans. 

 

Material och stöd om mens på jobbet

Elektrikerna kallar det samlade materialet som vi tagit fram tillsammans med MENSEN för "En MENSkligare elbransch". Det består av:

  • En handbok om mens och menshälsa för skyddsombud
  • En checklista som kan användas vid skyddsronder
  • Affisch och flyer som du kan skriva ut 
  • En utbildningsfilm med tillhörande instruktioner och presentation

 

  • Handbok: En MENSskligare elbransch

    I handboken ”En MENSskligare elbransch” kan du som är skyddsombud lära dig mer om hur mens och menshälsa är en arbetsmiljöfråga. I handboken får du information om hur brister i arbetsmiljön riskerar att påverka personer som har mens negativt och på vilket sätt mens och menshälsa hör ihop med ditt uppdrag som skyddsombud.

    Ladda ner
  • Checklista för skyddsrond

    Checklistan för skyddsrond kan användas när skyddsronder ska genomföras på en arbetsplats. Du som är skyddsombud har rätt att delta i skyddsronder på din arbetsplats, där arbetsmiljön ses över. Vid en sådan skyddsrond kan den här checklistan användas som ett verktyg för att göra en nulägesanalys, identifiera möjligheter till förbättringar samt för att skapa en bättre arbetsmiljö i förhållande till de behov som kommer av mens och menscykeln.

    Ladda ner
  • Affisch: En MENSkligare elbransch

    Affischen ”En MENSkligare elbransch” visar statistik över hur personer som har mens drabbas av hinder och utmaningar på jobbet. Affischen presenterar även information om mens som en arbetsmiljöfråga samt erbjuder tips på hur man kan bidra till att skapa en arbetsmiljö som tillgodoser menstruerande personers behov. Affischen går att skriva ut i A3 eller A4 för att till exempel sätta upp på anslagstavlor eller badrum på ditt jobb.

    Ladda ner
  • Flyer: MENSstegen

    Flyern "MENSstegen" presenterar de steg som behövs för att göra en arbetsplats mer anpassad och välkomnande för medarbetare som har mens. Skriv ut den och använd den för att öppna upp för samtal om hur ni kan göra er arbetsplats bättre för personer som menstruerar.

    Ladda ner

Utbildningsfilm: En MENSkligare elbransch

Genom att titta på eller visa utbildningsfilmen "En MENSkligare elbransch" kan du lära dig själv och dina kollegor mer om mens, att ha mens på jobbet och om menshälsa.

Filmen är cirka 30 minuter lång.

För att visa videon "Utbildning: En MENSkligare elbransch" måste ni samtycka till användandet av samtliga kakor.

Ditt nuvarande tillstånd: Saknar samtycke.

Ändra ditt samtycke:

  • Instruktioner till filmen "En MENSkligare elbranch"

    Här kan du ladda ned instruktioner som hör till utbildningsfilmen ”En MENSkligare elbransch” för utskrift på papper. Instruktionerna ger dig som ska hålla i en utbildning om mens på jobbet praktiska tips för själva utbildningstillfället samt förslag till diskussionsfrågor.

    Ladda ner
  • Presentation i filmen "En MENSkligare elbransch"

    Här kan du ladda ned presentationen som visas i samband med utbildningsfilmen. Presentationen innehåller källhänvisningar.

    Ladda ner

Senast uppdaterat: 3 december 2024

Relaterade ämnen

  • SkyddsombudSom skyddsombud har du fått dina arbetskamraters förtroende att föra deras talan i olika arbetsmiljöfrågor. Uppdraget som skyddsombud är ett livsviktigt uppdrag och som skyddsombud har du en av de absolut viktigaste rollerna i Elektrikerna.
  • Broschyrer och material om arbetsmiljöHär hittar du en samling av broschyrer och annat material som på olika sätt rör arbetsmiljö och arbetsmiljöarbete. Materialet på sidan är indelat efter olika arbetsmiljöområden.
  • ElsäkerhetAtt skapa elsäkerhet på jobbet är en livsviktig arbetsmiljöfråga. Genom att arbeta förebyggande med elsäkerhet kan du göra din och dina kollegors arbetsmiljö mer säker.