Fira pension och försäkring på Kollektivavtalets dag

Fler än 9 av 10 anställda i Sverige omfattas av kollektivavtal och har därmed pension och försäkring via jobbet. Därför firar vi Kollektivavtalet dag den 17 mars. På avtalat.se finns samlad information om din avtalspension SAF-LO och de försäkringar som ingår. Du kan också lära dig mer genom att anmäla dig till ett webbinarium.

Publicerad:

Kollektivavtalad tjänstepension och försäkring är något fantastiskt och unikt – det är en trygghet och stöd för arbetsgivare och mer pengar i plånboken för dig som anställd. Samtidigt är kännedomen låg och många upplever det krångligt. Därför finns Avtalat som informera och vägleder båda arbetsgivare och anställda i privat sektor. På avtalat.se kan du lära dig mer. Du kan också anmäla dig till ett kostnadsfritt webbinarium. Avtalats ambition är att alla ska förstå och uppskatta pension och försäkring via jobbet, även innan det behövs.

Pension och försäkring som ingår i kollektivavtalet

Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal kommer få pengar från minst två håll när du blir pensionär. Förutom allmän pension, som du har rätt till enligt lag och som betalas ut av Pensionsmyndigheten, betalar även din arbetsgivare in pengar. Den här delen av din pension, om du är arbetare, heter Avtalspension SAF-LO och är en viktig del av din totala pension.

Om du blir sjuk får du sjuklön från din arbetsgivare och sjukpenning från Försäkringskassan. Om du är sjukskriven en längre tid kan du dessutom från och med dag 15 få ersättning från Avtalsgruppsjukförsäkringen (AGS), som är en sjukförsäkring via jobbet. Den ger dig en extra ersättning på upp till 10% av din vanliga lön.

Gör du dig illa på jobbet kan du få ersättning. Den gäller om du skadar dig på jobbet, men även på vägen till eller från din arbetsplats. För att få ersättningen behöver du anmäla din skada till Afa Försäkring, som avgör om du har rätt till ersättning från Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA). 

När du är föräldraledig kan du få extra pengar utöver föräldrapenningen från Försäkringskassan. Det är försäkringen Föräldrapenningtillägg (FPT) som ger en extra ersättning motsvarande upp till 10% av din ordinarie lön.

Om du blir uppsagd kan du få stöd från Trygghetsfonden TSL. Där kan du få hjälp att hitta ett nytt jobb, börja studera eller starta eget företag. Dessutom kan du ha rätt till ett engångsbelopp från Försäkring om avgångsbidrag (AGB) om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist, sjukdom eller att du har haft en tidsbegränsad anställning som avslutats.

Från den 1 oktober 2022 kan du som jobbar på ett företag med kollektivavtal inom privat sektor ha rätt till ett kompetensstöd. Stödet ger dig en möjlighet att studera mitt i arbetslivet. En viktig del i kompetensstödet är möjligheten att studera med utökat studiestöd.

Det är viktigt att fundera över vad som skulle hända om du skulle dö. Via ditt kollektivavtal har du en försäkring som heter Tjänstegrupplivförsäkring (TGL). Den ger din familj pengar om du skulle dö. Utöver det kan du genom din tjänstepension välja att lägga till extra skydd i form av återbetalningsskydd och familjeskydd.

avtalat.se kan du lära dig mer om dessa förmåner. Passa även på att boka in dig på ett kostnadsfritt webbinarium för att lära dig mer.

avtalat.se/kollektivavtaletsdag

Uppdaterad: