Elektrikerna varslar om sympatistrejk för Kommunal (uppdaterad)

Uppdatering: Under söndagen den 18 juni accepterade både Kommunal och arbetsgivarna medlarnas bud och kommer därmed att skriva under ett nytt kollektivavtal som innehåller lönehöjningar i nivå med LO-samordningen. I och med det återtar Elektrikerna sitt strejkvarsel.

Elektrikerna står upp för LO-samordningen och medlemmarna i Kommunals rätt till samma löneförhöjning som alla andra. Elektrikerna varslar därför om sympatistrejk för Kommunal. Stridsåtgärden omfattar strejk och blockad av allt arbete på 4 arbetsplatser. Varslet träder i kraft den 29 juni 2023 klockan 05:00.

Publicerad:

Bakgrund

Förhandlingarna mellan fackförbundet Kommunal och arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare har strandat. Kommunal har därför varslat om konflikt på avtalsområdena för trädgårdsodling och golfbanor.

Kommunal kräver att lägstlönerna i avtalen höjs i enlighet med märket som sattes i samband med industriavtalet tidigare i år, något arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare säger nej till.

Elektrikerna är i årets avtalsrörelse med i LO-samordningen vilket innebär att förbundet har haft ett antal gemensamma krav, däribland lönekraven, tillsammans med en rad andra LO-förbund. Vi är inom LO-samordningen överens om att driva igenom industrimärket på 7,4 procent. Vi är också överens om gemensamma krav på att höja lägstlönerna och genomföra en låglönesatsning

Eftersom låglönesatsningen är av yttersta vikt för LO-samordningen varslar Elektrikerna härmed om sympatiåtgärder enligt nedan.

 

Varsel om sympatiåtgärder

Elektrikerna varslar mot bakgrund av ovanstående om följande sympatiåtgärd från och med den 29 juni 2023 klockan 05:00.

Arbetsnedläggelse (strejk)

Stridsåtgärden omfattar arbetsnedläggelse av allt arbete som utförs vid följande arbetsplatser:

Företag Arbetsplats Ort
Granitor Electro AB Stockholms vatten Henriksdal Stockholm
Elteknik LD I Östersund AB Gällö Timber AB Gällö
Emil Lundgren AB Hotell Draken - Clarion Hotell Göteborg
Bravida Sverige AB Eco DC Falun

Arbetsnedläggelsen avser de anställda som under den dag varslet träder i kraft är beordrade att arbeta på en av arbetsplatserna.

Arbetsuppgifter som omfattas av arbetsnedläggelse försätts samtidigt i blockad, vilket innebär att ingen får utföra arbetsuppgifter som omfattas av arbetsnedläggelse. Arbetsskyldighet föreligger inte för blockerat arbete för anställda som inte omfattas av arbetsnedläggelsen.

Arbetsgivare som försöker kringgå ovan angivna stridsåtgärder kommer att utsättas för omfattande stridsåtgärder efter varsel.

Arbetstagare som genomgår utbildning, har semester, är tjänstlediga eller är sjukskrivna undantas generellt från stridsåtgärderna. Dessa arbetstagare omfattas inte av varslet förrän den dag de ska återgå i arbete. Stridsåtgärden bryter inte deras ledigheter.

Sympatiåtgärden gäller tills vidare till dess att Kommunal och Gröna Arbetsgivare träffat kollektivavtal eller Elektrikerna återkallar sympatiåtgärden helt eller delvis.

 

Läs varslet i sin helhet

Vad innebär det för Elektrikernas medlemmar som är uttagna i strejk?

Om din arbetsplats blir uttagen i strejk ska du inte arbeta. Du kommer bli kontaktad av din avdelning för mer information om vad som gäller.

Det är viktigt att alltid vara kontaktbar om du är uttagen i strejk då strejken snabbt kan blåsas av och du då ska tillbaka till jobbet igen. Dubbelkolla därför att dina kontaktuppgifter stämmer på mina sidor.

En medlem som trots varslad strejk ändå arbetar bryter mot Elektrikernas stadgar och kan därmed riskeras att uteslutas efter prövning av förbundsstyrelsen.

Medlemmar som genomgår utbildning, har semester, är tjänstlediga eller är sjukskrivna undantas generellt från stridsåtgärderna.

Alla medlemmar som strejkar har rätt till skattefri konfliktersättning. Vid sympatiåtgärder gäller förhöjd konfliktersättning som beräknas utifrån medlemmens månadslön.

Uppdaterad: