3500 studenter på väg ut i elteknikbranschen – hjälp oss berätta vad som är det bästa med att vara elektriker

Under början av juni kommer cirka 3500* elever ta klivet från El- och energiprogrammet ut i arbetslivet. Men pandemin påverkar utspring och studentflak även i år. Genom initiativet Upplyst vill vi önska de nya studenterna lycka till i framtiden samtidigt som vi berättar om vad som är det bästa med att vara just elektriker. Men för det behöver vi din hjälp!

Publicerad:

Vad är det bästa med att vara elektriker?

Genom att skriva en kommentar och rösta på Upplyst Facebooksida berättar du om det är kollegorna, karriärmöjligheterna eller lönen som tar dig till jobbet varje dag:

Omröstning på Upplysts Facebooksida

Varför en upplyst elteknikbransch?

Tillsammans med bransch- och arbetsgivarorganisationen Installatörsföretagen driver vi initiativet Upplyst som har sina rötter i just studenten. Därför vill vi i år gratulera alla studenter och berätta vad som är bäst med att bli elektriker.

Syftet med Upplyst är skapa en elteknikbransch dit alla känner sig välkomna att söka sig. Men lika viktigt är att få en bransch där alla vill stanna kvar. Det gör Upplyst genom att tända upp och ta tag i problem samtidigt som vi lyfter det som är positivt genom att synliggöra goda exempel.


Våga ta snacket

Bakom Upplyst jobbar idag en grupp med representanter från båda organisationerna. Gruppen har månatliga möten och har under 2021 bland annat:

  • träffat Ramirent för att höra mer om deras nya jämställdhetsbod.
  • spelat in ett avsnitt med Elektrikerpodden som släpps i juni.  
  • spridit en gravidfolder med checklista för både arbetsgivare och medarbetare.
  • påbörjat ett samarbete inom Prevent, arbetsmiljösamverkan mellan fack och arbetsgivare.
  • samarbetar med INSU, ETG Collage, Elektrikernas ungdomsansvarige med flera. 

Utöver detta gör flera av medarbetarna på Elektrikerna och Installatörsföretagen Respekttrappan. Ett gratis verktyg med övningar som breddar perspektiven och ökar förståelsen för olikheter på arbetsplatsen. Vill du våga ta snacket om hur ni på arbetsplatsen kan bete er mot varandra? Vill du öka din kunskap för att kunna bryta satta normer? Vill du skapa förutsättningar för framtida affärer?

Testa Respekttrappan


Följ Upplyst på sociala medier

Vill du ha din kontinuerliga dos av jämställdhet och inspiration? Följ Upplyst på sociala medier. Tillsammans skapar vi en elteknikbransch där vi respekterar varandras olikheter!

Facebook

Instagram 

 

*Siffran är en uppskattning. Den baseras på antalet elever som idag läser tredje året på El- och energiprogrammet enligt Skolverket. Vi har sedan gjort ett avdrag på 30 procent som ligger i linje med Skolverkets granskning av hur många elever som tar studenten under tidigare examensår.

Uppdaterad: