Katalys släpper ny rapport: Attack mot anställningsskyddet – en kritisk granskning av LAS-utredningen

Idag släppte tankesmedjan Katalys rapporten ”Attack mot anställningsskyddet – en kritisk granskning av LAS-utredningen” där utredaren Mats Wingborg visar hur LAS-utredningens förslag skulle försvaga anställningsskyddet i Sverige. Bland annat riskerar Sverige få tysta arbetsplatser där anställda inte vågar säga ifrån mot orättvisor och arbetsmiljöproblem, facklig verksamhet på småföretag upphöra och äldre personer tappa fästet på arbetsmarknaden.

Publicerad:

– Katalys välskrivna rapport belyser ett ämne som är av högsta vikt för våra medlemmar. Elektrikerförbundet delar Katalys oro om att ett svagare anställningsskydd skulle skapa tystare arbetsplatser. Våra medlemmar måste våga säga ifrån mot orättvisor, mot sexuella trakasserier och mot brister i arbetsmiljön. El-branschen består till största del av små och mindre företag och att undergräva de anställdas fackliga arbete och trygghet hos alla företag med mindre än 15 anställda är oförsvarbart, säger Elektrikernas förhandlingschef Mikael Pettersson om rapporten och fortsätter:

Mikael Pettersson, Förhandlingschef

Mikael Pettersson, Förhandlingschef

Det långsiktiga arbetet med säkerhet och utveckling på företagen kommer troligen också avstanna och försämras ur ett arbetsmiljöperspektiv, då de anställda kan bytas ut över en natt, om utredningens förslag blir verklighet. Med all tydlighet visar Katalys rapport att utredningen ska slängas i papperskorgen och att parterna ska fortsätta de pågående förhandlingarna om förändringar i trygghetssystemen.

Läs hela rapporten

Läs Katalys debattartikel i Expressen

Om Katalys

Katalys är ett oberoende fackligt idéinstitut som bedriver utredningsverksamhet och opinionsbildning. Katalys startades på initiativ av 6F, fackförbunden Elektrikerna, Byggnads, Fastighets, Målarna och Seko.

Läs mer om Katalys

Uppdaterad: