Fotograf: Diana Oldenburg

Elektrikerna har slutit avtal om korttidspermittering

Med anledning av den allvarliga situation som uppstått på den svenska arbetsmarknaden till följd av coronaviruset har Elektrikerna och Installatörsföretagen träffat avtal om korttidspermittering med statligt stöd för Installationsavtalet och Larm- och Säkerhetsteknikavtalet.

Publicerad:

Korttidspermittering innebär att den anställde kan få gå ner i arbetstid med 1, 2 eller 3 dagar med en reducering på lönen med 4, 6 eller 7,5 procent, enligt lag, detta genom att staten går in och tar en stor del av kostnaden. Syftet med korttidspermittering är att den anställde ska få behålla jobbet och att företaget ska kunna växla upp sin verksamhet snabbt igen när läget vänder.

Överenskommelserna gäller från och med den 19 mars 2020. Företag som vill använda korttidspermittering ska begära lokal förhandling med Svenska Elektrikerförbundets regionkontor.

– Vi hoppas att det här ska hjälpa fler av våra medlemmar att behålla sitt jobb under den svåra tid som råder på grund av coronaviruset. Jag är nöjd över att avtalet som vi har kommit överens om även säkerställer bland annat ackordslönerna till våra medlemmar, säger Elektrikernas förhandlingschef Mikael Pettersson.
Uppdaterad: