Hometec Security GBG AB är ett franchiseföretag till larmföretaget Verisure

Hometec Security GBG AB är ett franchiseföretag till larmföretaget Verisure

Elektrikerförbundet slår larm i Göteborg

Idag träder stridsåtgärderna mot Hometec Security GBG AB i kraft. Elektrikerförbundet har varslat om blockad och total arbetsnedläggelse mot företaget då Hometec Security vägrat teckna kollektivavtal, hotat förbundets medlemmar som arbetar på företaget samt brutit mot den grundlagsskyddade föreningsfriheten och rätten till fackliga stridsåtgärder.

Publicerad:

Elektrikerförbundet har sedan april 2020 försökt att teckna kollektivavtal för arbetarna på Hometec Security GBG AB, ett franchiseföretag till larmföretaget Verisure.

De lokala förhandlingarna avslutades i oenighet den 6 augusti 2020 och Elektrikerförbundet valde därefter, den 24 augusti 2020, att varsla om blockad och arbetsnedläggelse mot företaget från och med klockan 06:00 torsdagen den 3 september 2020. Att allt arbete förklaras i blockad innebär att ingen tillåts att utföra blockerat arbete eller på något annat sätt befatta sig med företagets verksamhet, råvaror, produkter med mera vare sig det sker inom eller utanför företaget. Förbundets varsel omfattar allt arbete som utförs av arbetarna på företaget och syftar till att få företaget att teckna Larm- och Säkerhetsteknikavtalet och att det ska tillämpas för företagets säkerhetstekniker. Sedan den 24 augusti, när Elektrikerförbundet lade varslet mot Hometec Security GBG AB, har samtal förts med hjälp av medlare.

Hometec Security GBG AB har idag kollektivavtal för tjänstemän med Unionen, men saknar avtal för säkerhetstekniker. Elektrikerförbundet är det fackförbund som organiserar arbetsuppgifterna, det vill säga bland annat installation, driftsättning och service av larmprodukter, som säkerhetsteknikerna på företaget utför. Enligt den svenska modellen har fackförbunden rätt att kräva kollektivavtal med det fackförbund som organiserar arbetsuppgifterna. Att det är Elektrikerförbundet och inte Unionen som organiserar dessa arbetsuppgifter har tidigare avgjorts i en skiljedom.

Sedan förbundet varslat företaget om konflikt har Hometec Security GBG AB eskalerat situationen genom att hota Elektrikerförbundets medlemmar som arbetar på företaget. Bland annat har de anställda kallats in på ett obligatoriskt möte där företaget baktalat Elektrikerförbundet i syfte att få medlemmarna att gå ur Elektrikerförbundet. Våra medlemmar slog larm till förbundet och vittnar om att de upplevde en väldigt hotfull stämning. Detta beteende bryter mot den grundlagsskyddade föreningsfriheten och rätten till fackliga stridsåtgärder.

– Vi kommer alltid ta kampen för våra medlemmars rätt till schyssta villkor. Hometec Security GBG AB har genom sitt agerande visat att de inte respekterar den svenska modellen, schyssta villkor eller sund konkurrens. Det är alarmerande när företaget väljer att hota våra medlemmar för att få dem att gå ur Elektrikerförbundet. Företaget bryter inte bara mot lagen om föreningsfrihet utan kränker också rätten till fackliga stridsåtgärder. Elektrikerförbundet kommer därför processa detta vidare, säger Elektrikerförbundets förhandlingschef Mikael Pettersson.

Uppdaterad: