Förtroendevalda från VK 21

Förtroendevalda från VK 21

Insändare från VK 21: Därför röstar vi i EU-valet på söndag

Fackligt aktiva från verksamhetskrets 21, de som arbetar inom Gävleborgs län och Dalarnas län, träffades och arbetade gemensamt fram en text om varför det är viktigt att rösta på söndag:

Publicerad:

Det finns många fördelar med EU-medlemskapet. Men det är problemen det här valet måste handla om. Ett av de största problemen med den fria rörligheten i EU är att arbetsvillkoren är för olika i unionens länder. Det är ett problem som måste hanteras. Men det är inte Sverige som ska ändra sig.

Den genomsnittliga ingångslönen i Bulgarien är 2 900 kronor i månaden. Då är det lätt att förstå att människor är beredda att jobba för 10 000 eller kanske 5 000 kronor i månaden i något annat medlemsland. Alla förlorar på detta. En svensk eller tysk arbetare som genom lång facklig kamp fått schysta villkor och kollektivavtal utsätts för helt orimlig konkurrens. Företag som respekterar sina anställda och tar ansvar för goda villkor krossas av företagare som skiter i de anställdas villkor. Men även Bulgarien förlorar på att unga som skulle kunna utbilda sig till yrken som behövs för att utveckla landet i stället lockas att bli migrantarbetare och lever under tuffa förhållanden i utlandet.

För oss som ser utländsk arbetskraft utan skyddskläder och i slitna lågskor som tillbringar natten på en isoleringsbal ute på arbetsplatserna är problemen uppenbara. Härom veckan föll en byggjobbare och slog ihjäl sig i Stockholm. Han hade ingen skyddsutrustning och troligtvis inget efterlevandeskydd för familjen i hemlandet. Det sorgligaste var att ingen ens visste vem den döde arbetaren var.

I Sverige är det extra viktigt att vi har rätt att hävda våra kollektivavtal. Vi har inga lagstadgade minimilöner som skyddar oss och vi vill inte ha det heller. I stället för att politikerna sätter våra löner vill vi förhandla om själva och göra upp med arbetsgivarna med ett handslag. Det ger trygghet och stabilitet för både oss och näringslivet. Men det gör oss också extra sårbara för låglönekonkurrens. Därför röstar vi i EU-valet på söndag. Vi röstar på Johan Danielsson från Borlänge som är expert på arbetsmarknadsfrågor och har hela fackföreningsrörelsen i ryggen. Han förstår att det är så här enkelt: Ingen arbetare ska arbeta under löner och villkor som vi kommit överens om gemensamt. De som jobbar sida vid sida ska göra det för samma lön och på lika villkor. Därför måste vi ha rätt att skydda våra villkor och hård press måste sättas på de mindre utvecklade länderna att förbättra villkoren för sina medborgare. Annars fortsätter arbetare att utnyttjas av skurkföretag, hamna i parallellsamhällen eller i värsta fall utanför ICA med en pappmugg i handen. Det är i slutändan resultatet av en ultraliberal arbetsmarknadspolitik som vi under hundra år har kämpat för att slippa i Sverige. På söndag kan du ta strid för den svenska modellen genom att rösta i EU-valet.

/ Verksamhetskrets 21

Uppdaterad: