Peter Nordin, Verksamhetsledare i VK 15

Peter Nordin, Verksamhetsledare i VK 15

Vi presenterar: Peter Nordin, Verksamhetsledare i VK 15

Under kommande veckor kommer vi att presentera våra verksamhetsledare, de lokala ledarna för en verksamhetskrets (VK), framröstade av medlemmarna som tillhör den kretsen. Denna vecka möter vi Peter Nordin som är Verksamhetsledare i VK 15, vilket omfattar våra medlemmar i områdena Jämtlands län och Västernorrlands län.

Publicerad:

Vem är du?

Jag heter Peter Nordin och är 60 år, född i Sundsvall och varit Sundsvalltrogen sedan dess.

Direkt efter avslutad skolgång började jag på ASEA, där stannade jag fram till 2012 med ett kort uppehåll 1979, då jag jobbade åt Emil Lundgren i Forsmark i några månader. Sedan 2012 har jag jobbat fackligt åt Elektrikerförbundet.

Jag är fristående med ett barn som numer är utfluget ur boet. På fritiden syns jag ofta på en minigolfbana någonstans i världen.

När gick du med i förbundet?

1976, samma dag som jag tog min första anställning som elektriker sade någon: "Skall du sitta i den här baracken så får du gå med i facket, för vi har avstått löneutrymme för att överhuvudtaget få en barack att sitta i."

Vad är det roligaste med att vara VK-ledare?

Att få leda arbetet i den riktning som vi tycker är lämpligt för att uppnå de mål som Centrala Representantskapet (CR)/Förbundsmötet har sagt att vi skall uppnå. Sedan att arbetsdagen kort sagt aldrig blir som jag tänkt mig är en annan sak, det dyker alltid upp nya saker hela tiden. Oavsett ledare eller inte så drivs jag av att göra skillnad i medlemmens vardag, särskilt för de som jobbar åt oseriösa arbetsgivare.

Vad tycker du är de viktigaste frågorna för förbundet att arbeta med?

Här behövs det en hel paljett av åtgärder. Att inte sälja ut något i avtalen, arbeta aktivt för en bättre arbetsmiljö, få medlemmarna att inse att bildning är något positivt, uppmuntra medlemmarna att jobba på ackord, arbeta aktivt med ökat medlemsantal, etc.

Hur kan vi bli fler medlemmar? Idag är vi 1000 i ditt VK. Hur många är vi om ett år?

Genom en aktiv organisering och rekrytering. Förhoppningsvis är vi fler, för vi rekryterar cirka 10 procent nya per år, kanske kan vi öka med en tredjedel av dessa. Vi har ingen påverkan på de som startar eget, byter bransch eller går i pension, men i den bästa av världar så skall de ersättas av nya medlemmar.

Uppdaterad: