Fallna träd efter stormen Knud

Fallna träd efter stormen Knud

Fotograf: Ulf Carlsson

Två kraftverkselektriker döda efter stormen Knud

Inom en vecka har två personer inom vår bransch dött på jobbet. Två kraftverkselektriker som arbetade med röjningsarbete efter stormen Knuds framfart över södra och sydöstra Sverige.

Publicerad:

Elektrikerförbundets ser extremt allvarligt på detta. Ingen ska behöva dö på sitt jobb. Våra tankar går till deras familjer, vänner och arbetskamrater. Vi har nu skickat ned representanter till en av olycksplatserna för att hjälpa till med utredningen.

– Kraftverksbranschen är en farlig bransch som förbundet organiserar och därför är också arbetsmiljö vårt största fokus. Våra montörer utsätts för hård press och får jobba långa pass i ofta svåra förutsättningar. Vårt arbete med att stödja och få in fler skyddsombud i branschen är därför extra viktigt. Förbundet jobbar hårt med påverkansarbete mot nätägare och politiker för att få till schyssta upphandlingar, tydliga krav på säkerhet och fokus på elektrikernas arbetsmiljö, säger Elektrikerförbundets nya ansvarige för Kraftverksavtalet Petter Johansson och fortsätter:

– Vi jobbar också partsgemensamt med arbetsgivarorganisationen i en arbetsgrupp om elsäkerhet, arbetsmiljö och säkerhetskultur där vi bland annat tillsammans har tagit fram branschspecifikt utbildningsmaterial och jobbar för en säkrare vardag för våra kraftverkselektriker. Ingen ska behöva dö på jobbet, avslutar Petter Johansson.

Idag klockan 13.00 stannar många arbetsplatser i Sverige upp i 15 minuter. För sjätte året i rad anordnar Trafikverket aktionen "Stand Down" för att uppmärksamma säkerhets- och arbetsmiljöfrågor på landets byggarbetsplatser. I samband med manifestationen hålls även en tyst minut för de kollegor som skadats eller förolyckats på jobbet. Vi uppmanar våra medlemmar som kan att stanna upp och tänka på våra två kraftverkskollegor.

Uppdaterad: