Fotograf: Leif Göbel

Ta fajten mot de som vill sänka lägstalönerna

1:e vice ordförande Per-Håkan Waern höll ett inledningsanförande som sträckte sig över flera områden med fokus på att öka investeringarna för fler jobb.

Publicerad:

Centrala representantskapetLO-skolan Åkers Runö har startat. Förbundets 1:e vice ordförande Per-Håkan Waern höll ett inledningsanförande som spände över flera områden med fokus på att öka investeringarna för fler jobb, samordningen inom LO inför avtalsrörelsen, behovet av att lyfta fram arbetsmiljöfrågorna och de ungas roll i facket.

– Avtalsrörelsen 2016 är nu under uppsegling. Jag är glad över att vi lyckats samla ihop oss inom LO för en långsiktig strategi. Vår plattform sträcker sig ända fram till 2028. Detta är något stort kamrater. Vi är nu överens om 14 gemensamma mål för tre kongressperioder framåt till 2028. Vi har satt ned foten kring krav som ger Sveriges arbetare riktiga och viktiga förbättringar såväl lönemässigt som villkorsmässigt, sade Per-Håkan Waern, 1:e vice ordförande i sitt inledningsanförande på Centrala representantskapet idag.

– Här finns klara strategiska mål om att slå tillbaka attacken mot våra lägstalöner. Detta är en angelägen fråga också för dem som tjänar bra mycket högre. Vår motpart vill inte bara kunna anställa unga till lägre löner, de vill också pressa ned hela vår lönetrappa.

– Det var magstarkt av Svenskt Näringslivs VD Carola Lemne att vi måste sänka lägstalönerna. Lemne själv tjänar 490 000 kronor i månaden! Det är dubbelt så mycket som en vanlig årslön för några av våra unga medlemmar. Nu har vi satt som mål att lägstalönen ska vara minst 75 procent av genomsnittslönen. Vi ska inte ha så kallade arbetande fattiga i Sverige som tvingas ha både två och tre jobb. Vi ska vidare minska lönegapet mellan tjänstemän och arbetare med minst 11 procent innan 2028. Det handlar om stora summor.

Text: Leif Göbel

 

Uppdaterad: