Fotograf: Madeleine Bengtson

Skön sommar på er - ladda batterierna!

Nu närmar sig semestern för allt fler men att ha råd och rätt att kunna ta semester är ingen naturlag.

Publicerad:

Nu närmar sig semestern för allt fler. Vädret kan vi knappast påverka men vi kan göra något bra av ledigheten. Bara vara eller göra saker vi trivs med tillsammans med nära och kära. Kanske också "odla" sina egna intressen. Jag gillar att ge mig ut med hojen eller båten. Det är en härlig frihetskänsla.

Vi behöver den här lediga tiden, att slippa ställa larmet på mobil eller klocka. Känslan av att veta om att "Jag är ledig idag också". Kropp och själ behöver sammanhängande tid för att laddas upp.

Att ha råd och rätt att kunna ta semester är ingen naturlag. Än idag finns många med otrygga anställningar eller som jobbar timtid eller bara får tillfälliga jobb. Och många har inte ens ett jobb som möjliggör att kunna ta semester. Vårt fackliga arbete handlar främst om att få bra lön och arbetsvillkor. Men också olika insatser så att fler ska ha ett arbete att gå till. Det handlar om en arbetsmiljö som man klarar attarbeta i fram till pensionen.

Den fackliga kampen som pågått i över 100 år har gett de flesta råd och möjlighet att njuta av semestern. Det är inga självklarheter. Varje semesterdag har vi fått kämpat oss fram till. Idag gör pressade byggtider att arbetet sliter hårt på kropp och knopp. Då är ledigheten extra viktig för att vi ska orka.

Nu tänker jag snart njuta av semester. Jag önskar dig en riktigt skön sommar var du än befinner dig. Var rädd om dig, passa på och njut. Kanske ses vi i Semester-Sverige.

Jonas Wallin, Elektrikernas ordförande

Uppdaterad: