Förbundsstyrelsen ger FIFA rött kort

Fotograf: Madeleine Bengtson

FIFA – sätt press på regeringen i Qatar gällande grundläggande mänskliga rättigheter för de gästarbetare!

Vi kräver att FIFA ställer krav på regeringen i Qatar om att införa grundläggande mänskliga rättigheter för de gästarbetare som bygger fotbollsarenorna.

Publicerad:

FIFA skakas ännu en gång av mutskandaler när dess företrädare misstänks för att ha tagit emot mutor. Polisundersökningar har inletts i både muthärvan i Zürich och avseende VM i Qatar. Fackföreningsrörelsen i Sverige med Byggnads i spetsen har under lång tid kritiserat FIFA för att sätta pengar före byggnadsarbetarnas liv och arbetsmiljö.

- Rött kort för FIFA! Vi är enade och bestämda att ge FIFA rött kort, säger Per-Håkan Waern, 1: e vice ordförande för Elektrikerförbundet.

- Vi är otröttliga i vår kritik mot FIFA. Vi, tillsammans med Byggnads och andra fackförbund, kräver att FIFA ställer krav på regeringen i Qatar om att införa grundläggande mänskliga rättigheter för de gästarbetare som bygger fotbollsarenorna. Hur många byggnadsarbetare ska förlora sina liv i de odrägliga arbetsförhållandena? Tänk på att de är människor som du och jag som jobbar för sina barn och familjer, fortsätter Per-Håkan Waern.

- Det är dags för FIFA att bekänna färg nu, i många avseende. FIFA skulle spela fair play både innanför och utanför planen. Men det har inte blivit så. Det som gäller är att inga arbetare ska förlora livet i arbetet oavsett var de jobbar. Vi står fast vid vårt krav om att arbetarna i Qatar inte ska behandlas som slavarbetare utan som fullvärdiga byggnadsarbetare och enligt grundläggande mänskliga rättigheter!, avslutar Per-Håkan Waern.

Idag, den 29 maj inleds FIFAs kongress i Zürich och många fackliga företrädare kommer att stå utanför FIFAS huvudkontor och visa rött kort. Elektrikerförbundet anordnar en dag då medlemmarna har möjlighet att ge FIFA röda kort.

Följ länken under och ge FIFA rött kort!

https://www.thunderclap.it/projects/26759-fifa-it-s-time-for-a-change

Uppdaterad: