Fotograf: Viktor Fremling

Johan har laddat upp och är redo för Yrkes VM i Sao Paulo

På måndag den 10 augusti startar Yrkes-VM i Sao Paulo. Johan Ledin är elektriker och medlem i Elektrikerna samt en av de 28 tävlande i det svenska yrkeslandslaget. Han berättar om förberedelserna och känslorna inför den största tävlingen i yrkesskicklighet.

Publicerad:

Hur känns det nu när du är på plats för att delta i Yrkes VM?
- Det känns spännande, än så länge är det svårt att fatta hur stor denna tävling egentligen är. Annars så känner man sig taggat på att börja tävla och se hur duktiga motståndare jag kommer att få möta.

Vad blir din största utmaning?
- Jag tror att min största utmaning blir att behålla lugnet samtidigt som jag måste jobba snabbt och inte göra några misstag.

Hur har du förberett dig inför tävlingen?
- Jag har tränat på att göra liknande moment som vi kommer att göra under tävlingen. Jag har gjort många gånger samma moment för att se vad jag kan göra bättre för att få ett snyggt resultat snabbare. På det sättet får jag mer tid till de moment som inte går att göra snabbare.

Vilka är de största konkurrenterna?
- Jag har lite extrakoll på deltagarna från Norge och Brasilien, men det finns många konkurrenter från de asiatiska länderna som kommer mest troligt att vara riktigt duktiga.

Varför blev du elektriker?
- Elektriker var inte något yrke som jag hade tänkt att bli utan min första plan var att bli snickare men det slutade på något sätt med att jag blev elektriker vilket jag är väldigt nöjd med att det blev så.

Hur blir man lika duktig som du är?
- Jag skulle säga att ett genuint intresse för yrket, en strävan efter att alltid bli bättre och hitta nya bättre och snyggare lösningar på problem samt att lyssna på vad dom som har varit i branschen länge har att säga.

Finns det några nackdelar med yrket?
- Jag ser inga större nackdelar med mitt yrke, visst är det inte alltid jättekul när det är riktigt kallt ute om man är ute och jobbar men tycker att det funkar rätt bra ändå.

Vad vill du göra i framtiden?
- Har inte tänkt så mycket på det men som det känns just nu så blir jag nog kvar inom yrket.

Varför har du valt att vara med i facket?
- För mig var det självklart att gå med i facket. Det är så mycket enklare när man blir anställd. Det är inte så mycket att fundera på och det är ju ganska tydligt vad man kan kräva av sin arbetsgivare och liknande. Det är även en trygghet att man inte behöver ta striden med sin arbetsgivare om det skulle vara så att det uppstår något större problem.

Vi på Elektrikerna önskar Johan lycka till!

Uppdaterad: