Idag startar Arbetsmiljöveckan

Varje år vecka 43 är det Arbetsmiljövecka där Elektrikerna fokuserar extra mycket på arbetsmiljö och våra skyddsombud i hela landet gör extra skyddsronder. 2021 fokuserar vi extra på ergonomi.

Publicerad:

Fotograf: Elektrikerpodden

Ett tips är att du vid lämpligt tillfälle kan ta tillfället i akt och lyssna på podcastavsnittet om arbetsmiljö och påverkan som Elektrikerna har spelat in tillsammans med Elektrikerpodden! I avsnittet får du höra Håkan Kaneteg och Sarah Bensige, som båda är medlem i Elektrikerna och skyddsombud, diskutera vad en bra arbetsmiljö egentligen innebär och hur facket kan vara med och påverka den till det bättre. Du hittar den här, och överallt där du lyssnar på poddar:

Lyssna på Elektrikerpodden


Du kan också passa på att läsa på om hur du som medlem i facket kan påverka din arbetsmiljö på jobbet. Ingen ska behöva utsättas för ohälsa i arbetet varken fysiskt eller psykiskt och genom ett systematiskt arbetsmiljöarbete kan risker i arbetet förebyggas. 

Läs mer om arbetsmiljö


Till våra Skyddsombud vill vi säga: Tack för att du ställer upp! Vi vill också tipsa om att du kan hämta dokument och underlag för arbetsmiljöarbetet på Mina sidor, under fliken förtroendevald.

Mina sidor

Är din arbetsmiljö dålig?

Om du upplever att det finns brister i din arbetsmiljö eller om du upptäcker en risk, ska du alltid ta kontakt med din närmsta chef, i andra hand ditt Skyddsombud. På en del företag har vi inget Skyddsombud utsett, då kan du vända dig till ett Regionalt Skyddsombud som kan verka på din arbetsplats.

Är du osäker kan du alltid kontakta vår medlemsservice Kontakten på 0771-10 14 00 eller kontakten@sef.se.

Vad gör man som skyddsombud?

Skyddsombudets uppgift är att som fackligt förtroendevald företräda klubbens medlemmar gentemot företaget i arbetsmiljöfrågor. Ombudet ska delta i skyddsronder på företaget och dess arbetsplatser och rapportera om uppkomna brister till arbetsledning samt rapportera tillbud och arbetsskador till Arbetsmiljöverket och ETAK. Ha ett nära samarbete och planering av skyddsverksamheten med huvudskyddsombudet om ett sådant finns i annat fall med styrelsen. Huvudskyddsombudet samordnar Skyddsombudens verksamhet i klubben.

Är du medlem i Elektrikerna och intresserad av att engagera dig mer? Läs mer om vad det innebär att vara exempelvis Skyddsombud och hur du går tillväga här:

Bli förtroendevald

Uppdaterad: