Fotograf: Anna Ledin Wirén

Elektrikernas centrala representantskap: Vi vill se Magdalena Andersson som vår nya statsminister

Med anledning av de senaste dagarnas händelser inom svensk politik beslutade Elektrikerförbundets centrala representantskap att göra detta uttalande för att visa vårt stöd till Magdalena Andersson som vår nya statsminister.

Publicerad:

Svenska Elektrikerförbundet är en facklig organisation som kämpar för sina medlemmars bästa på arbetsplatsen såväl som i samhället. Kampen genomsyras av våra grundläggande värderingar om politisk, social och ekonomisk demokrati med en feministisk grundsyn.

Politik är viktigt för Elektrikerna och politiska beslut som fattas i Sverige påverkar Elektrikernas medlemmar. Därför försöker vi också påverka politiska beslut och vem som styr landet så att beslutsfattarna tar hänsyn till våra medlemmars vardag.

För drygt 100 år sedan införde Sverige rösträtt för kvinnor. Sedan dess har bara män haft positionen som statsminister. Nu har vi äntligen chansen att få en kvinna som statsminister, och inte vilken kvinna som helst utan Magdalena Andersson, som är mer än kvalificerad för positionen. Det är därför helt oacceptabelt att politiska partier fortsätter att blockera vår första kvinnliga statsminister och politik som är bra för våra medlemmar.

Vi vill med detta uttalande uppmana C, MP och V att sluta blockera varandra, det gynnar bara de ni inte vill ge inflytande. Börja prata och hitta sakpolitiska frågor där det går att komma överens. Slut upp bakom Magdalena Andersson för Sveriges bästa och för att vi äntligen ska få en kvinna som stadsminister. Ett väldigt tydligt sätt är att rösta grönt nu på måndag. Vi kan konstatera att budgetförändringarna som blev verklighet nu i och med att högerns budget gick igenom slår rakt mot våra medlemmar. Det påverkar Sveriges möjlighet att bli mer jämställt och det kommer inte heller gynna den gröna omställningen. Se nu till att inte göra samma misstag i vårbudgeten.

Det är dags för en kvinna att vara Sveriges statsminister och det är dags för politik som är bra för våra medlemmar – rösta grönt för Magda!

Elektrikernas förbundsstyrelse på uppdrag av centrala representantskapet

Uppdaterad: