För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor. Läs mer om hur vi hanterar kakor

Vi bygger om!

Just nu pågår en ombyggnation av vår webbplats. Vissa störningar kan därför förekomma.

Elektrikerna, länk till startsidan
En ung elektriker som borrar i ett tak

Så här blir du elektriker

Det finns flera vägar in i elbranschen – oavsett om du är ny på arbetsmarknaden eller vill byta karriär. Här får du en översikt över de olika utbildningsalternativen och vad de innebär.

Så här blir du elektriker i gymnasiet

Om du vill bli elektriker kan du söka till El- och energiprogrammet på gymnasiet. El- och energiprogrammet har fyra olika inriktningar och när du söker till programmet behöver du välja en inriktning. Oavsett vilken inriktning man går i gymnasiet får man en grundutbildning. 

 

De fyra inriktningarna på El- och energiprogrammet är:

  • Elteknik – som innebär att du lär dig installera, underhålla och reparera elanläggningar, eldistributionsnät, larm och tv-och datanät.
  • Energiteknik – som är en utbildning i drift- och underhållsarbeten och i servicefunktioner inom energi-, miljö- och vattenteknikbranscherna, liksom i processbaserade branscher.
  • Automation – som handlar om produktionssystem så som elektroteknik, datorteknik samt drift- och underhållsteknik.
  • Dator och kommunikationsteknik – som ger dig kunskaper i att installera, administrera, underhålla och reparera dator- och kommunikationssystem.

 

Elektrikerna tipsar: välj en gymnasieskola där lärlingstiden är inkluderad i utbildningen

Om du har möjlighet att välja en skola som är en ansluten till ETG College så har en sådan utbildning många fördelar. De så kallade ETG-skolorna är startade av elteknikbranschens partners: facket Elektrikerna och bransch- och arbetsgivarorganisationen Installatörsföretagen.

Fördelen med en ETG-examen från en ETG-skola är att du kan börja jobba direkt efter gymnasiet som elektriker. Det beror på att lärlingstiden är inkluderad i utbildningen tack vare att utbildningen är kvalitetssäkrad genom ett praktiskt yrkesprov på våren i årskurs tre.

Om du klarar yrkesprovet utfärdar Elbranschens centrala yrkesnämnd, ECY, ett certifikat till dig i samband med din examen. Det är 7 av 10 personer som får jobb efter en avklarad yrkesexamen på en ETG-ansluten utbildning eller skola. 

 

Så här blir du elektriker efter gymnasiet

För vuxna som vill utbilda sig till elektriker efter gymnasiet är det vanligaste att man går en vuxenutbildning på Komvux. Om du sedan tidigare har en avklarad gymnasieutbildning behöver du bara läsa 1500 poäng el-utbildning på Komvux. Här finns också utbildare som blivit partner till branschens upplägg enligt ETG, se ovan.

 

Företagslärling 

Vill du byta karriär och börja arbeta som elektriker? I så fall kan du bli företagslärling. Det spelar ingen roll vad du har för gymnasieutbildning eller redan jobbar med.  Utbildningen som företagslärling pågår under två år, där arbete på företaget växlas med skolförlagd utbildning på 1000 poäng och ett yrkesprov. Om du klarar yrkesprovet blir du så kallad förstaårsmontör och slipper lärlingstiden på 1 600 timmar.

 

Fördelar med att vara företagslärling:

  • Anställning på ett företag som vill satsa på just dig.
  • Lön och schyssta villkor. Ingångslönen som färdigutbildad installationselektriker är högre än efter många andra utbildningar.
  • En bättre löneutveckling jämfört med andra yrkesgrupper.
  • Ett ECY-certifikat som betyder att du har klarat det slutprov som har utformats av branschen.

Senast uppdaterat: 12 mars 2025

Relaterade ämnen

  • Validera din yrkeskunskapValidering innebär att du får din kompetens och dina kunskaper bedömda. Det gäller både kunskaper som du har skaffat dig genom studier, i arbetslivet och i vardagen.
  • Ansöka om certifikatFör att kunna arbeta som elektriker behöver du ett certifikat. Certifikatet utfärdas av Elbranschens centrala yrkesnämnd, ECY.