Att jobba som elektriker
Vill du ha ett jobb där du får jobba praktiskt, lösa problem och vara med och bygga samhället? Att jobba som elektriker ger dig alla dessa möjligheter – och mycket mer!
Varför välja elektriker som yrke?
Elektrikeryrket är spännande, varierande och efterfrågat. Som elektriker kan du arbeta med allt från stora byggprojekt till avancerade installationer i privatpersoners hem.
Behovet av utbildade elektriker är stort och förväntas inte förändras, särskilt just nu när samhället satsar mer på hållbara energilösningar och modern teknik. Oavsett om du vill arbeta självständigt eller i större projekt är elektrikeryket ett yrke som innebär många möjligheter.
Här är några anledningar till att välja yrket:
- Bra lön. Som elektriker tjänar du bra, både i Sverige och i andra länder.
- Efterfrågan på utbildade elektriker är stor och du har goda chanser att kunna få jobb direkt efter utbildningen.
- Du kan vara med och göra skillnad i samhället, eftersom elektriker är en viktig del av den gröna omställningen till mer hållbara energilösningar.
- Elektrikeryrket är brett och du kan jobba med flera olika inriktningar.
- Möjligheter att utvecklas - som elektriker kan du vidareutbilda eller specialisera dig för att kunna avancera eller utveckla ditt yrkesliv.
Läs mer om hur du blir elektriker
Hur är lönen för elektriker?
Lönen för en elektriker skiljer sig åt beroende på inriktning och erfarenhet. Grunden för löneläget inom installationsbranschen utgår från kollektivavtalet Installationsavtalets regler om lägstalöner och yrkesutbildningsavtalet.
Genomsnittslöner
För år 2023 var den genomsnittliga månadslönen för elektriker 35 870 kronor, och genomsnittet för de som jobbar på kollektivavtalet Installationsavtalet samt jobbar på ackord var 44 420 kronor i månaden.
Lärlingslöner
En lärling ska ha som lägst lön de första 720 timmarna 15 902 kr/månad (från 2023-05-01) och sedan 18 416 kr/månad till lärlingstidens slut, normalt 1 600 timmar. Därefter ökar lägsta lönen efter hur många år i yrket du har, från 20 490 kr/månad till 28 333 kr/månad när du går in i 3:e året i yrket (från 2023-05-01).
Ett yrke med många inriktningar
Elektriker är ett intressant och varierande arbete. Om du utbildar dig till elektriker kan du arbeta inom många olika områden men de vanligaste typerna av elektriker är installations- och serviceelektriker.
Områden:
- Installationselektriker
- Service-elektriker
- Industrielektriker
- Kraftverkstekniker
- Distributionselektriker / linjemontör
- Larm- och säkerhetstekniker
- Hissmontör
- Vitvarutekniker
- Kommunikationselektriker
- Fartygselektriker
Karriärvägar inom elektrikeryrket
Idag väljer många som är utbildade elektriker att studera vidare medan andra får chansen att vidareutbilda sig på det företag de redan jobbar. Du kan till exempel vidareutbilda dig på Yrkeshögskolan, Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) eller Elbranschens Utvecklings- och Utbildningscenter (EUU).
Du som börjar jobba som elektriker efter gymnasiet får ofta börja med att jobba med olika saker för att få erfarenhet. När du har några år av praktiskt arbete bakom dig kan det bli dags för dig att fördjupa dig eller bredda din kompetens genom att till exempel gå en kurs. Elbranschens Utvecklings- och Utbildningscenter, EUU, erbjuder många sådana kurser.
Det finns också många skolor som erbjuder utbildningar för dig som vill bli till exempel projektledare, konstruktör eller ljusdesigner med mera.
Det finns många andra arbeten inom som du kan gå vidare till som elektriker, till exempel:
- Projektledare – leder projektet och ansvarar för att uppsatt mål nås.
- Elkonstruktör – skapar elritningarna.
- Elkonsult – arbetar med energi- och miljöfrågor.
- Ljusdesigner – jobbar med ljusinredning.
- Fastighetstekniker – sköter fastigheter.
- Ellärare – lärare på yrkesskola.
- Egenföretagare – driver eget företag.
- Elingenjör – till exempel nätplanering och projektering.
Senast uppdaterat: 12 mars 2025
Relaterade ämnen
- Validera din yrkeskunskapValidering innebär att du får din kompetens och dina kunskaper bedömda. Det gäller både kunskaper som du har skaffat dig genom studier, i arbetslivet och i vardagen.
- Framtiden för elektrikerVåren 2021 bjöds medlemmar och förtroendevalda i Elektrikerna in till en diskussion om utmaningar som elektriker står inför fram till 2030. Arbetet resulterade i en rapport med trender och idéförslag. Här presenterar vi 28 trender som kan komma att påverka ditt yrkesliv som elektriker.
- Så här blir du elektrikerDet finns flera vägar in i elbranschen – oavsett om du är ny på arbetsmarknaden eller vill byta karriär. Här får du en översikt över de olika utbildningsalternativen och vad de innebär.