Hälsofarligt damm och asbest
Att jobba som elektriker kan innebära exponering för farliga ämnen och hälsofarligt damm, till exempel kvartsdamm och asbest. Här samlar vi information, riktlinjer och tips för att minska riskerna och skapa en bättre arbetsmiljö.
Kvartsdamm – vad är det?
Damm som innehåller kvartspartiklar är en hälsofara och därför väldigt viktigt att skydda sig mot. Damm som uppstår från arbete med sand-, berg eller stenmaterial kan innehålla mycket små kvartspartiklar.
Risken för att exponeras för kvartshaltigt damm kan uppstå vid bilning, borrning eller slipning i material så som betong, tegel, puts och murbruk. Vid inandning av dammet kan små kvartspartiklar nå djupt ned i dina lungor och på lång sikt leda till olika lungskador.
Inandning av kvartshaltigt stendamm kan orsaka lungskador i form av:
- Silikos (stendammslunga)
- Kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL)
- Lungcancer
Hur skyddar jag mig mot kvartsdamm?
- Andningsskydd: använd P3-filter för att skydda dig mot skadliga partiklar.
- Fuktning: fukta arbetsytan för att minska dammspridning.
- Rengöring: använd dammsugare med HEPA-filter och undvik att sopa torrt damm.
- Isolera arbetsområdet: avskärma dammande processer för att skydda andra på arbetsplatsen.
Asbest – vad är det?
Asbest är ett samlingsnamn på ett antal olika mineraler. Sedan 1982 är det förbjudet att använda asbest i Sverige men eftersom det var populärt att använda inom byggindustrin ända fram till 1970-talet finns det ofta kvar i äldre byggnader.
Asbest är ett farligt ämne som kan orsaka flera allvarliga sjukdomar vid inandning. Det är dock inte farligt för dig så länge det sitter fast eller är inkapslat, men när asbest-material hanteras kan asbest-fibrer frigöras och de fibrerna är farliga att andas in.
Inandning av asbest kan orsaka:
- Mesoteliom (cancer i lungsäck eller bukhinna)
- Lungcancer
- Asbestos (ärrbildning i lungorna)
Bra att veta om asbest
- Du har en laglig rätt att arbeta säkert och får inte utsättas för asbest.
- Din arbetsgivare är ansvarig för din arbetsmiljö och ska alltid göra en riskbedömning innan du börjar arbeta på en arbetsplats.
- En fastighetsägare ska alltid ha gjort en inventering innan till exempel renovering.
- Det kan ta mellan en timme till ett dygn att få reda på resultatet av ett asbestprov.
- Att sanera asbest kräver speciell utbildning och företaget som utför saneringen måste vara godkänt av Arbetsmiljöverket.
Hur skyddar jag mig mot asbest?
- Identifiera risker: testa material för asbest innan arbete påbörjas.
- Korrekt utrustning: använd masker och overaller godkända för arbete med asbest.
- Säker hantering: följ föreskrifter för att minimera spridning av asbestfibrer.
- Avfallshantering: transportera och släng asbest enligt gällande regler.
Jag misstänker asbest, vad ska jag göra?
- Vänd dig till din arbetsgivare om du misstänker asbest.
- Om du arbetar på ett bygge eller en ombyggnation kan du och din arbetsgivare tillsammans kontakta den som har samordningsansvar för arbetsmiljön.
- Du kan också få hjälp eller stöd av skyddsombudet på din arbetsplats.
- Om du inte har ett skyddsombud på din arbetsplats kan du prata med facket.
Broschyr: Damm – om riskerna på din arbetsplats
Tillsammans med de andra fackförbunden inom samarbetet 6F har Elektrikerna skapat en broschyr om riskerna med hälsofarligt damm. I broschyren ”Damm – om riskerna på din arbetsplats” beskriver vi det som många år av forskning, rapporter och mätningar har visat på.
Ladda nerBroschyr: Bli asbestsmart
Tillsammans med de andra fackförbunden inom samarbetet 6F har Elektrikerna skapat en broschyr om riskerna med asbest för alla som arbetar vid eller på byggarbetsplatser. I broschyren ”Bli asbestsmart” beskrivs varför asbest är farligt samt vad du kan tänka på och göra när du misstänker asbest på din arbetsplats.
Ladda nerBrochure: Wise up about asbestos
Together with the other trade unions in the 6F collaboration, Elektrikerna has created a brochure about the risks of asbestos for everyone working at or on construction sites. The brochure, 'Get Asbestos Smart', explains why asbestos is dangerous and what you should keep in mind and do if you suspect asbestos at your workplace.
Ladda nerBrochure: Dust – the risks at your workplace
Together with the other trade unions in the 6F collaboration, Elektrikerna has created a brochure about the risks of hazardous dust. In the brochure ‘Dust – the risks at your workplace’, we describe what many years of research, reports, and measurements have shown.
Ladda ner
Senast uppdaterat: 12 november 2024
Relaterade ämnen
- SkyddsombudSom skyddsombud har du fått dina arbetskamraters förtroende att föra deras talan i olika arbetsmiljöfrågor. Uppdraget som skyddsombud är ett livsviktigt uppdrag och som skyddsombud har du en av de absolut viktigaste rollerna i Elektrikerna.
- Broschyrer och material om arbetsmiljöHär hittar du en samling av broschyrer och annat material som på olika sätt rör arbetsmiljö och arbetsmiljöarbete. Materialet på sidan är indelat efter olika arbetsmiljöområden.
- ElsäkerhetAtt skapa elsäkerhet på jobbet är en livsviktig arbetsmiljöfråga. Genom att arbeta förebyggande med elsäkerhet kan du göra din och dina kollegors arbetsmiljö mer säker.