För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor. Läs mer om hur vi hanterar kakor

Vi bygger om!

Just nu pågår en ombyggnation av vår webbplats. Vissa störningar kan därför förekomma.

Elektrikerna, länk till startsidan
En elektriker som monterar ett vägguttag

Elsäkerhet

Att skapa elsäkerhet på jobbet är en livsviktig arbetsmiljöfråga. Genom att arbeta förebyggande med elsäkerhet kan du göra din och dina kollegors arbetsmiljö mer säker.

Elsäkerhet

Inför alla arbeten med el behöver du veta vilka risker du kan råka ut för, så att du en välja din arbetsmetod utifrån det. Att skapa elsäkerhet på jobbet är en arbetsmiljöfråga. Din arbetsgivare har det yttersta ansvaret för att se till att du som är anställd inte utsätts för ohälsa eller olycksfall som är orsakade av elektricitet.

 

Arbeta förebyggande med elsäkerhet

Det går att arbeta förebyggande för att undvika att allvarliga elolyckor sker. Det kan man till exempel göra genom att:

  • Se till att följa upp det systematiska arbetsmiljöarbetet.
  • Upprätta och bibehålla en bra kommunikation mellan arbetsledning, elsäkerhetsledare och arbetslag.
  • Använda rätt skyddsutrustning och skyddskläder.
  • Använda spänningsprovare vid arbete utan spänning.
  • Alltid följa gällande lagar och regler samt anvisningar från tillverkare.
  • Se över den egna säkerheten, till exempel att fundera över ditt arbetssätt.

 

Använd din skyddsutrustning

Det är viktigt att du har rätt kläder för det elarbete du ska utföra – de är en del av din skyddsutrustning. Finns det risk för ljusbåge? Använd då  arbetskläder som är ljusbågstestade. Vissa arbeten kräver att du har extra skyddsutrustning.

 

Använd spänningsprovare vid arbete utan spänning

Se till att alltid spänningsprova innan du påbörjar arbetet, för att försäkra dig om att driftspänningen är frånkopplad. Spänningsprovare är enbart till för att kontrollera att det är spänningslöst och ska inte förväxlas med universalinstrument (multimetrar).

 

Följ lagar och regler

Eftersom elarbete är riskfyllt finns lagar och regler för hur det ska utföras. Några exempel är:

  • Arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter
  • Elsäkerhetslagen
  • Elsäkerhetsförordningen
  • Elsäkerhetsverkets föreskrifter och allmänna råd om elsäkerhet vid arbete i yrkesmässig verksamhet

 

Tänk på ditt arbetssätt

Du kan själv förebygga olyckor genom att se över din egen säkerhet och fundera över dina rutiner i olika arbetssituationer. Kom ihåg att alltid göra en riskbedömning innan arbetet påbörjas.

Du behöver dessutom tänka på den ergonomiska belastningen för att undvika att utsätta din kropp för onödiga påfrestningar. Felaktiga arbetsställningar och hög belastning ökar risken för att olyckor inträffar.  

  • Handbok: Arbete vid risk för elektrisk fara

    I handboken ”Arbete vid risk för elektrisk fara” beskrivs hur du skapar goda förutsättningar för ett säkert arbete. I handboken förtydligar Elsäkerhetsverket och Arbetsmiljöverket vilket ansvar arbetsgivaren har för att skapa en säker arbetsmiljö. I handboken beskrivs även vilket ansvar innehavaren har för en anläggning.

    Ladda ner
    • Broschyr: Elsäkerhetsledare

      En elsäkerhetsledare utses när det är fler än en montör på en arbetsplats där det finns risker med el. Elsäkerhetsledaren har i uppdrag att se till att alla vet rutinerna för att jobba på ett sätt som är elsäkert på arbetsplatsen. I broschyren "Elsäkerhetsledare" kan du ta del av frågor och svar om tillämpningen av Installationsavtalets överenskommelse.

      Ladda ner
    • Broschyr: Montör med kontrolluppgift

      En montör med kontrolluppgift kan utses av ett installationsföretag. Montören med kontrolluppgift har i uppgift att genomföra den övergripande och slutliga kontrollen av en elinstallation, där fler än en montör har utfört installationsarbetet. I broschyren ”Montör med kontrolluppgift” kan du ta del av frågor och svar om tillämpningen av Installationsavtalets överenskommelse om gemensam syn på elsäkerheten enligt bilaga 8 i Installationsavtalet.

      Ladda ner
    • Broschyr: Hissar och rulltrappor

      Broschyren ”Hissar och rulltrappor” är framtagen för att ge dig som arbetar med hissar och rulltrappor, din arbetsgivare och skyddsombud en vägledning i hur man arbetar på ett elsäkert sätt med hissar och rulltrappor.

      Ladda ner

    Senast uppdaterat: 27 mars 2025

    Relaterade ämnen

    • SkyddsombudSom skyddsombud har du fått dina arbetskamraters förtroende att föra deras talan i olika arbetsmiljöfrågor. Uppdraget som skyddsombud är ett livsviktigt uppdrag och som skyddsombud har du en av de absolut viktigaste rollerna i Elektrikerna.
    • Broschyrer och material om arbetsmiljöHär hittar du en samling av broschyrer och annat material som på olika sätt rör arbetsmiljö och arbetsmiljöarbete. Materialet på sidan är indelat efter olika arbetsmiljöområden.
    • Dålig arbetsmiljö – vad ska jag göra?Om du upplever att det finns brister i din arbetsmiljö eller om du upptäcker en risk ska du alltid ta kontakt med din närmsta chef i första hand. Du kan i andra hand vända dig till ditt skyddsombud.