Elolycka
Här kan du läsa mer om vad som är bra att känna till om elolyckor. En elolycka är en olycka där en person blir skadad efter att ha kommit i kontakt med elektrisk ström.
Vad ska jag göra om en elolycka inträffar?
Om du eller någon annan har skadats till följd av en elolycka och situationen är akut är det viktigt att agera snabbt.
- Bryt genast strömmen eller stäng av huvudströmbrytaren.
- Om det inte går att bryta strömmen kan du använda ett föremål som inte leder ström för att få bort personen från strömkällan. Rör inte huden på den som har skadats utan dra i kläder eller använd ett föremål som inte leder ström.
- Kontrollera den skadades tillstånd, framför allt personens hjärta och andning.
- Tillkalla hjälp från omgivningen och kontakta sjukvården – berätta att olyckan är orsakad av el.
- Undersök den skadade och påbörja första hjälpen (hjärt-lungräddning) vid behov.
Vid livshotande eller allvarliga olyckor ska du alltid ringa 112.
Uppsök alltid vård efter en elolycka
Om du har fått ström genom kroppen ska du alltid kontakta sjukvården. Även vid mindre strömgenomgång är det viktigt att du bli undersökt ordentligt.
Vid en läkarundersökning efter en elolycka kan detta undersökas:
- Medvetande
- Blodcirkulation
- Nerv-, muskel- och rörelsefunktion
- Brännskador
- Hjärtats funktion, EKG
- Akuta psykiska reaktioner
Efter en elolycka – vad ska jag tänka på?
Du som har skadats i samband med en elolycka kan få besvär en tid efter att skadan inträffat. Om det händer ska du uppsöka sjukvård.
Kom ihåg att vara uppmärksam på förändringar i till exempel din muskelfunktion eller om du får domningar i händer eller fötter.
Anmälan av elolycka
Om du har råkat ut för en elolycka på jobbet ska du anmäla det till din arbetsgivare. Arbetsgivaren ska sedan anmäla olyckan till Arbetsmiljöverket i samråd med skyddsombudet på arbetsplatsen.
Din arbetsgivare ska också kontakta Försäkringskassan för att anmäla de eventuella skador som du har drabbats av. Det är dock du själv som måste skicka in en ansökan till Försäkringskassan om att få arbetsskadeersättning.
Den som är nätägare och innehavare av kontaktledning som ska anmäla elolyckor till Elsäkerhetsverket.
Läs mer om anmälan av olycka eller arbetsskada
Du kan läsa mer om vad som gäller och hur du anmäler en olycka eller arbetsskada här:
Senast uppdaterat: 12 november 2024
Relaterade ämnen
- SkyddsombudSom skyddsombud har du fått dina arbetskamraters förtroende att föra deras talan i olika arbetsmiljöfrågor. Uppdraget som skyddsombud är ett livsviktigt uppdrag och som skyddsombud har du en av de absolut viktigaste rollerna i Elektrikerna.
- Broschyrer och material om arbetsmiljöHär hittar du en samling av broschyrer och annat material som på olika sätt rör arbetsmiljö och arbetsmiljöarbete. Materialet på sidan är indelat efter olika arbetsmiljöområden.
- ElsäkerhetAtt skapa elsäkerhet på jobbet är en livsviktig arbetsmiljöfråga. Genom att arbeta förebyggande med elsäkerhet kan du göra din och dina kollegors arbetsmiljö mer säker.