Vilka förhandlar vi med?

Det är representanter från fackförbunden och arbetsgivarnas organisationer, så kallade förhandlingsdelegationer, som förhandlar om vilka löner och villkor som ska gälla på arbetsplatsen. Vem som är Elektrikernas arbetsgivarmotpart varierar beroende på vilket kollektivavtal vi förhandlar för.

Installationsavtalet

Installationsavtalet är det kollektivavtal som de flesta av våra medlemmar går på och är ett avtal mellan Svenska Elektrikerförbundet och arbetsgivarorganisationen Installatörsföretagen (IN). Medlemmarna som går under Installationsavtalet jobbar med elektriska installationsarbeten.

Kraftverksavtalet

Kraftverksavtalet är ett avtal mellan Svenska Elektrikerförbundet och EnergiFöretagens Arbetsgivareförening (EFA). De som jobbar på avtalet håller på med distribution eller produktion av energi.

Thyssenavtalet

Thyssenavtalet är ett företagsavtal mellan Svenska Elektrikerförbundet och Teknikarbetsgivarna. De som går under kollektivavtalet jobbar på företaget ThyssenKrupp Elevator Sverige AB. De arbetar framförallt med hissar och rulltrappor, nyinstallation, service, underhålls- och modernisering samt andra förekommande/tillhörande arbeten inom företaget.

Larm- och Säkerhetsteknikavtalet

Larm- och Säkerhetsteknikavtalet är ett avtal mellan Svenska Elektrikerförbundet, Seko och Installatörsföretagen. Medlemmarna som går under Larm- och Säkerhetsteknikavtalet jobbar med mindre larmanläggningar.

Tidigare Larm- och säkerhetsavtalet är numera ett tilläggsavtal till Larm- och Säkerhetsteknikavtalet där teknikerna på Securitas Technology Sverige AB:s villkor klargörs.

Elektroskandiaavtalet

Elektroskandiaavtalet är ett företagsavtal mellan Svenska Elektrikerförbundet och TeknikGrossisternas Arbetsgivareförening. Avtalet gäller främst för de som jobbar på Elektroskandia Sverige AB. Medlemmarna som går under Elektroskandiaavtalet reparerar framförallt vitvaror som kyl och frys, tvättmaskiner med mera, antingen på verkstad eller hos slutanvändare.

Manpoweravtalet

Manpoweravtalet är ett företagsavtal mellan Svenska Elektrikerförbundet och Manpower El & Tele AB. Medlemmarna som går under avtalet jobbar på företaget Manpower EL & Tele AB med bemanningsverksamhet. Manpoweravtalet är en företagsanpassning av Installationsavtalet enligt Installationsavtalet 1 Kap § 7. Vilket betyder att även Installationsavtalet gäller med de tillägg och förändringar som finns i Manpoweravtalet.

Radio & TV-avtalet

Kollektivavtalet för Radio-, TV-, Data- och Elektroniktekniker är ett avtal mellan Svenska Elektrikerförbundet och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel. De som går på avtalet utför reparations och servicearbeten antingen på firmans verkstad eller direkt hos kunden inom radio-, television-, data- och elektronikteknik.

Läs ditt kollektivavtal

Uppdaterad: