Förtroendemannalagen
Förtroendemannalagen ger rätt till ledighet för fackligt arbete, under vissa förutsättningar. I vissa fall ger den dessutom rätt ledighet med betalning. Här kan du läsa mer vad som gäller enligt förtroendemannalagen.
Det här är förtroendemannalagen
Förtroendemannalagen är en lag som reglerar vilka rättigheter en förtroendevald i en facklig organisationer har. Lagen finns för att ge fackligt förtroendevalda bättre möjligheter att arbeta fackligt.
För vem gäller förtroendemannalagen?
Förtroendemannalagen ger dig som är förtroendevald laglig rätt att utföra ditt fackliga uppdrag på arbetstid om du:
- Jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal.
- Är utsedd av facket och anmäld till arbetsgivaren.
Rätten att arbeta fackligt
En arbetsgivare får inte hindra en fackligt förtroendevald från att utföra sitt uppdrag. Du som är förtroendevald har rätt att bland annat:
- Utföra alla uppgifter som krävs för att organisera den fackliga verksamheten.
- Röra dig fritt på arbetsplatsen, till exempel för att informera om studiemöjligheter.
- Använda lämpliga lokaler för ditt uppdrag, till exempel för enskilda samtal.
Fackligt arbete på andra arbetsplatser
Som förtroendevald har du rätt att arbeta fackligt på andra arbetsplatser där det saknas förtroendevalda. För det arbetet har du rätt till ledighet men med eventuellt löneavdrag. Här bör den lokala fackliga organisationen försöka komma överens med arbetsgivaren om att löneavdrag inte ska göras.
Förtroendevaldas rätt till tid för uppdraget
Förtroendevalda har rätt att använda så mycket tid som behövs för att utföra det fackliga arbetet så länge det kan betraktas som skäligt och rimligt – det kallas "erforderlig tid".
Hur mycket tid som anses vara skälig och rimlig beror på:
- Antalet anställda.
- Förhållandena på arbetsplatsen.
- Eventuella avtal som reglerar detta.
Rätt till utbildning för uppdraget
För att du som är förtroendevald ska kunna utföra ditt arbete på bästa sätt har du rätt till utbildning inom frågor eller områden som är relevanta för ditt fackliga uppdrag. Genom att delta i utbildning stärker du dessutom din förmåga att ta tillvara på medlemmarnas intressen.
Rätt till ledighet för uppdraget
När det fackliga arbetet gäller den egna arbetsplatsen har den som är förtroendevald rätt att behålla sina anställningsförmåner.
Tips till dig som är förtroendevald
- Ta reda på om det finns centrala eller lokala överenskommelser som kompletterar förtroendemannalagen och som gäller dig och din arbetsplats.
- Kontakta facket för stöd om arbetsgivaren ifrågasätter dina rättigheter enligt lagen.
Lär dig mer om förtroendemannalagen
Här kan du lära dig mer om förtroendemannalagen och vad som gäller för förtroendevalda:
Senast uppdaterat: 3 december 2024
Relaterade ämnen
- Bli förtroendevaldAtt vara förtroendevald är ett av de viktigaste uppdragen inom fackföreningsrörelsen. Som förtroendevald representerar du dina arbetskamrater, strävar efter bättre arbetsvillkor och kan vara med och göra skillnad på riktigt. Här kan du läsa om hur du gör för att bli vald till ett förtroendeuppdrag.
- Att vara förtroendevald – din möjlighet att göra skillnadSom förtroendevald inom Elektrikerna har du fått förtroendet av dina arbetskamrater att företräda dem. Det är ett stort ansvar men det ger dig också möjlighet att påverka, utvecklas och att vara med och stärka den fackliga organisationen. Tillsammans är vi cirka 3000 förtroendevalda i Elektrikerna.