syrelsen

Fotograf: Niklas Holmqvist

”Som far förlåter jag inte det han gjort”

Med gråt i rösten och händerna knäppta i knät berättar massmördarens pappa att han är rasande över handlingarna sonen utfört.
– Som far förlåter jag inte det han gjort, säger han.

Publicerad:

FORT PIERCE. Med gråt i rösten och händerna knäppta i knät berättar massmördarens pappa att han är rasande över handlingarna sonen utfört.

– Som far förlåter jag inte det han gjort, säger han.
Bildspel: Klicka för att starta

bli medlem i Elektrikerna

1/5
Norska tidningen VG träffar Siddique Mateen, terroristens far, i hans hus i Fort Pierce i Florida. Han har just släppt in flera tiotal journalister i hemmet för en presskonferens som varade omkring tio minuter.
Men nu har de flesta gått – och VG är kvar tillsammans med medarbetare från BBC och Reuters.
Mateen upprepar flera gånger att han inte märkte något annorlunda med sonen den sista tiden, och att han skulle ha stoppat sonen om han kunnat.

Om han hade en så grym plan skulle jag velat att han lämnat USA och tagit livet av sig på en annan plats. Jag är ledsen och arg, och undrar varför han gjorde det här mot vårt hemland. Människorna som dog var vår familj, säger pappan.
Har han fått hjälp med mentala problem?

– Jag märkte inga såna problem. Han var alltid bestämd, inga våldsamma tendenser, frun var lycklig, sonen var lycklig.

 

Han tog hand om fru och barn och uppfostrade dem på normalt amerikanskt vis.
Siddique är mycket politiskt aktiv, bland annat på sin egen Youtube-kanal. Han har ambitionen att bli president i Afghanistan. Och enligt Washington Post har han stöttat talibanerna och fördömt de pakistanska myndigheterna.
Du har blivit citerad då du i en av dina videor säger att gud ska straffa homosexuella?
– Alla är ansvariga för sina egna handlingar och ingen har tillåtelse att skada andra. Vad gud gör är mellan gud och människan. Jag är ansvarig för mina egna handlingar. När jag dör hålls jag ansvarig för det jag gjort och jag kan inte döma en annan människa. Det är upp till gud.
Skuldbelägger du dig själv för det som hände?
– Han var en vuxen man. Om han var minderårig, om han var 16 år skulle jag ha sagt ja. I så fall vore jag och familjen ansvarig. Men vi såg till att han gick på college och fick utbildning, vi jobbade med honom för att han skulle bli en äkta, ärlig och hårt arbetande amerikan, säger Mateen och fortsätter med en lång utläggning om hur fantastiskt USA är som land.
Glömmer vad han pratar om
Siddique Mateen är ensam hemma i det stora huset som ligger i ett av stans bättre områden. Det är mörkt i alla rum som VG får en skymt av, med undantag för det solljus som smiter in.
Mateen har själv velat träffa medierna för att förklara och visa sin sorg, säger han.
Genom hela intervjun upprepar han att både han och familjen är i djup chock. Flera frågor måste upprepas och han glömmer flera gånger bort vad han pratar om.
Med hes röst och tårarna i ögonen säger han att Omars fru och barn är väldigt ledsna.
– Om du hade sett hur hans fru och tre år gamla son har det nu – sanningen är att han inte brydde sig, säger han, och tillägger att han för deras skull inte vill avslöja för mycket om var de befinner sig.
Mateen tittar hela tiden till vänster om sig, där en polis står redo att hjälpa honom att avsluta intervjun om han skulle vilja det.
"Stödjer inte terror"
Det är bara något dygn sedan, i det här huset, som han och sonen träffade varandra för sista gången. Det var inget speciellt med Omar utom det vanliga, säger pappan.
– Jag önskar inte någon far att gå igenom det jag upplever, säger Mateen.
Det svala, stora hemmet vaktas av polis.
På presskonferensen i går ville pappan korrigera citat från intervjuerna det sista dygnet, men upprepade i stort det han redan sagt:
– Jag stödjer ingen terroristverksamhet. IS, al-Qaida och allt det. Jag stödjer inte det.
Varför nämnde Omar IS i sitt telefonsamtal med myndigheterna?
– Jag vet inte. På samma sätt som du inte vet. Du hörde det på nyheterna – jag hörde det på nyheterna. Jag skulle vilja att han var i livet så att jag kunde fråga honom varför han sa det.

Dokument

pelle
08-000
dd.ss@se.se

Uppdaterad: