Region Mitt
Skolbesök på Thorildsplans gymnasium

Skolbesök på Thorildsplans gymnasium

Fotograf: Claes Thim

Skolbesök och snack om machokultur på Thorildsplans gymnasium

Vad är machokultur? Det är ett återkommande viktigt ämne i vår vardag och det är dessutom skadligt för hela branschen. Den leder till dålig arbetsmiljö och att många kvinnor väljer bort eller slutar att
arbeta inom elektrikeryrket. El-branschen består av 98% män och det är vi män som måste ta vårt ansvar.

Publicerad:

Vi på El-ettan tycker att detta är jätteviktiga frågor och vi kan också vara helt ärliga och säga att vi måste bli bättre på att lyfta dessa frågor för diskussion. Vad
är orsaken? Vad blir konsekvenserna och hur löser vi problemet?

Därför var det jätteroligt att Thorildsplans gymnasium hade bjudit in oss att tala om ämnet. Claes Thim och David Wikström, som är skolinformatörer, fick träffa elever i årskurs två på el- och energiprogrammet.

Vi pratade mycket om vad machokultur är för något och dess konsekvenser. Det leder till en viss jargong som både kvinnor och män förlorar på. Det kan handla om att vi män ska bete oss på ett visst sätt, exempelvis kan de handla om att inte gnälla och att inte gena med arbetsmiljön. Man tar onödiga risker som är direkt livsfarliga och som leder till många arbetsskador. På vilket sätt beter vi oss män mot kvinnor? Vad säger vi och är det verkligen okej att klottra snoppar och nakna tjejer på väggarna? Det är naturligvis inte alla män som gör detta, men det är ändå vi män som måste ta ansvar för att få bort dessa beteenden.

Diskussionerna handlade mycket om att inte sitta tyst, utan att faktiskt våga säga ifrån. Om du ser någon på din arbetsplats utsättas för diskriminering; våga säg till.

Vi vill tacka Amanda Swedsudde, ellärare på Thorildsplans gymnasium, för inbjudan. Vi hoppas även att fler skolor vill bjuda in oss att för att prata om temat.

Stort tack för att vi fick komma hälsar Claes och David.

Claes Thim

 

Uppdaterad: