Region Mitt
Förbifart Stockholm, Lovön - Ingången till den 500 meter långa tunneln

Förbifart Stockholm, Lovön - Ingången till den 500 meter långa tunneln

Fotograf: Claes Thim

El-ettan besökte Förbifart Stockholm

Våra regionala skyddsombud, Claes Thim och Per Söderlund besökte Förbifart Stockholm på Lovön för att gå en skyddsrond.  Lovön ligger ute på Ekerö och är ett av tre projekt för Förbifart Stockholm.

Publicerad:

Just nu har man kommit in 500 meter under marken och det ställs stora krav på
säkerheten när det bara finns en väg in i tunneln, vilket betyder att de bara
finns en väg ut också om något skulle hända. Både brandkåren och ambulansen är ute regelbundet för att både bekanta sig med området, men också för att träna på vad de ska göra ifall olyckan är framme.

Det finns stora räddningskammare i tunneln. Tanken är att man ska stänga in sig där om något händer i väntan på att brandkåren kommer och hämtar en.

Matningen in i tunneln är 11 kilovolt men transformeras ner till 1000 volt. På grund av fukt har de lyckats smälla en inkommande men nu har de bättrat på isoleringen runt inkopplingarna för att undvika att det händer igen.

Eftersom det är ett sådant stort projekt så har arbetsmiljöverket redan varit ute ett flertal gånger. Vi regionala skyddsombud har en stående inbjudan att delta på skyddsronder, vilket vi tycker är jättebra. Seko har till och med en person som mer eller mindre är där varje dag, Sandra Lindström, som också deltog vid dagens skyddsrond.

Just denna skyddsrond fanns det inte så jättemycket att anmärka på, det var några arbetare som inte använde fallskydd men annars såg det bra ut. Vi kommer givetvis tillsammans med de andra fackförbunden ha fortsatt bevakning av projektet.

Claes Thim

Uppdaterad: