Region Mitt

Ditt stöd behövs för schysta villkor

Den 24 november kommer vi att samlas upp vid Brantingmonumentet på Norra Bantorget för att visa att vi står upp för den svenska modellen. Ardalan Shekarabi (S) kommer att tala om vikten om att ställa krav på lön, arbetstid och semester efter rådande kollektivavtal vid offentlig upphandling. Vi medlemmar i elektrikerförbundet behövs för att visa vårt stöd.

Publicerad:

Även om en själv inte känner sig direkt drabbad så är jag övertygad om att vi alla känner någon i vår närhet som tydligt blir drabbad, när skattemedel går till företag som anställer till sorgligt låga löner och arbetstider som motverkar ett privatliv med familj och vänner. Det regeringen vill ställa krav på är enbart en garanti för lägsta lön som alla kollegor på andra företag och liknande arbetstider. Det betyder också att konkurrensneutraliteten stärks och vi kan konkurrera med kunskap istället för lägst lön.
Om detta förslag inte går igenom som Alliansen med Sverigedemokraterna vill så riskerar även Sverige som land att få betala böter till EU, de pengarna är också skattemedel som var och en av oss får vara med och betala, på grund av att vi inte ger människor rätten till schysta villkor. Alliansens argument för att rösta emot är bland annat att det drabbar små företag utan kollektivavtal och att det kommer innebära mer byråkrati för dessa företag och Sverigedemokraterna har svängt i frågan.
Företag med kollektivavtal är de som får mindre byråkrati, eftersom de har ett färdigt kollektivavtal som tydligt justerar vad en bra lägsta nivå är för svensk arbetsmarknad. Kollektivavtalet som arbetsmarknadens parter tillsammans tagit fram. De små företagen har också en bättre chans om de kan konkurrera med företag som betalar ut rätt löner, för att även dom vill att sina medarbetare ska ha det bra. Våra kollegor som jobbar på dessa företag med kollektivavtal är också de som tyvärr blir uppsagda på grund av arbetsbrist, när företag lägger allt för låga anbud på offentliga upphandlingar mot vad svensk arbetsmarknad klarar av.
Vi måste ta tydlig ställning emot lönedumpning och därför är det viktigt att vi står upp för våra seriösa företag, kollegor, nära och kära. Vi ses på Norra Bantorget, Stockholm kl 17.30, den 24 november.
//Henrik Hedman & Karl Löfvenberg
Facklig politisk ansvariga Elektrikerna VK1

 

Uppdaterad: