Ordmoln från medlemsundersökningen inför valet 2022  Ordmoln från medlemsundersökningen inför valet 2022

Ordmoln från medlemsundersökningen inför valet 2022 Ordmoln från medlemsundersökningen inför valet 2022

Resultat av Elektrikernas medlemsundersökning inför valet 2022

Inför valet 2022 vill Elektrikerna påverka partier och politiker i frågor som berör elektriker. Därför genomfördes en medlemsundersökning för att ta reda på vad förbundets medlemmar tycker är allra viktigast att Elektrikerna ska driva mot politiker. Resultatet blev att vi i årets valrörelse kommer ha extra fokus på högre säkerhet, schysst konkurrens och hållbar pension.

Publicerad:

– Det är roligt att 9 av 10 av våra medlemmar tänker rösta i riksdagsvalet i september. Det är viktigt att elektrikers röst hörs i samhällsdebatten. Och som fackförbund har vi möjlighet att också påverka de politiska besluten så att beslutsfattarna tar hänsyn till våra medlemmar och deras vardag, säger Urban Pettersson, ordförande i Elektrikerna om resultatet.

Undersökningen gick att besvara av förbundets medlemmar från den 3 november 2021 till och med årsskiftet. Formuleringen av frågorna samt analyseringen av svaren har skett i samarbete med Kanar Sifo för att garantera opartiskhet. Själva insamlingen av svar har skötts av förbundet.

Ladda ned och läs hela analysen av undersökningen


Vilken fråga är viktigast att förbundet ska driva mot politiker?

Enkäten inleddes med en helt öppen fråga om vilken fråga som den som svarar tycker är allra viktigast att Elektrikerna ska driva mot politiker. Arbetsvillkor, utländsk arbetskraft och arbetsmiljö blev topp tre.

En fjärdedel av svaren innefattar svar där medlemmar tar upp arbetsvillkor. Förbättrade arbetsvillkor, strukturella problem kopplat till yrket som elektriker, bättre samverkan och förhandlingar parter emellan och livskvalitet tas upp.

Därefter följer frågan om utländsk arbetskraft. En femtedel av de svarande vill att förbundet driver frågan om utländsk arbetskraft mot politiker. Vanliga teman är bland annat osäkerheten på arbetsplatsen med arbetare som inte följer ”svensk standard” och därmed bidrar till en sämre arbetsmiljö. Dessutom att användning av utländsk arbetskraft leder till lönedumpning och försämrade villkor för arbetare.

På delad andraplats som viktigaste frågan att driva kommer arbetsmiljö. 20 procent av svaren nämner arbetsmiljö som en viktig fråga att driva. I dessa svar återkommer problem med damm på byggen, trygghet och säkerhetsrutiner på uppdrag samt stress kopplat till arbetet. Dessutom efterfrågas mer frekventa besök från Arbetsmiljöverket samt en nollvision mot långsiktiga arbetsskador till följd av arbetsmiljön.

Vilken fråga tycker du är allra viktigast och som Elektrikerförbundet ska driva mot politiker?

Topp 6 på frågan: Vilken fråga tycker du är allra viktigast och som Elektrikerförbundet ska driva mot politiker?


Rankning av viktiga frågor

Efter den öppna frågan fick medlemmarna bedöma ett antal påståenden utifrån ett ”viktighets-perspektiv”. Totalt var det 16 påståenden indelade i kategorierna arbetsmiljö, fler elektriker och ökat elbehov samt trygghet. De tre frågor som bedöms som viktigast av medlemmarna är:

  1. Elektrikerjobb i Sverige ska i första hand utföras av elektriker med godkända yrkesbevis
  2. Det behöver tas hårdare tag mot pris- och lönedumpning, svartarbete och osund konkurrens i elbranschen
  3. Pensionerna ska höjas till 80% av lönen i pension
Hur viktigt är det tycker du att Elektrikerförbundet lyckas påverka partier och politiker i följande frågor, generellt sett?

Topp 5 av 16 på frågan: Hur viktigt är det tycker du att Elektrikerförbundet lyckas påverka partier och politiker i följande frågor, generellt sett?

Elektrikernas prioriterade frågor i valet 2022

Efter att ha läst igenom alla frisvar och bedömt både resultatet från de öppna frågorna och frågorna som medlemmarna rankat i den ordning som de tycker är viktigast har Elektrikerna kommit fram till att vi i årets valrörelse kommer ha extra fokus på högre säkerhet, schysst konkurrens och hållbar pension. Vi förväntar oss leverans av politiken i form av vallöften och genomförda reformer.

Högre säkerhet

Elektrikernas medlemmar tycker att vi måste öka säkerheten, både för Sverige och för elektriker. Vi måste ha säker elförsörjning, säkra upp kompetensen och ha säkra arbetsplatser – ingen ska dö eller skadas på jobbet.

Schysst konkurrens

Elektrikernas medlemmar tycker att utländsk arbetskraft ska vara här för att de behövs, inte för att de är billigare. Vi behöver ta hårdare tag mot fusk och skurkföretag som pris- och lönedumpar. Eljobb i Sverige ska i första hand utföras av elektriker med godkända yrkesbevis som bor och lever i Sverige.

Hållbar pension

Elektrikernas medlemmar tycker att man ska ha råd att leva på sin pension och att även elektriker ska orka jobba fram till pensionen.    


Läs mer om Elektrikernas facklig-politiska påverkan

Uppdaterad: