Fackföreningar samarbetar för bättre säkerhet på Projekt Gruvön

BillerudKorsnäs pappersbruk på Gruvön i Grums investerar i en ny kartongmaskin. Det är ett projekt på ca 5,7 miljarder som innefattar en helt ny 500 meter lång byggnad. Under om- och tillbyggnaden kommer ca 2 500 personer att jobba tillfälligt och många olika yrken och branscher möts. Därför har flera fackförbund bestämt sig för att jobba tillsammans i anslutning till Gruvöns bruk för lyfta frågan om bättre säkerhet på bygget.

Publicerad:

Elektrikerna, Målarna, Byggnads, Transport, IF Metall, Pappers, Fastighets och Seko tillsammans med LO-distriktet Örebro och Värmland och ABF Värmland hoppas tillsammans kunna lyfta intresset för frågor om säkerhet och trygghet. På andra stora projekt runtom i Sverige har fort och fel varit klara riskfaktorer. De vill genom sitt arbete hinna före. För det är ju bättre att förebygga skador, än att behandla dem.

Fackföreningar i samverkan vid Projekt Gruvön

Man hade en första gemensam aktivitet på morgonen den 5 september då man ställde upp ett tält utanför grindarna till byggnadsområdet och delade ut frukostpåsar till de som passerade på väg till jobbet. Påsen innehöll, förutom en fralla, dricka och annat smått och gott, en inbjudan till fackens gemensamma barack som befinner sig en bit utanför området på en tomt som man arrenderar av kommunen under 2 år. Där har Byggnads en person projektanställd som kommer att befinna sig på plats under projektets gång. Förutom Jari Vitakangas kommer LO att ha Anette Storm på plats för att ta hand om försäkringsärenden bland annat. Övriga förbund kommer att bemanna baracken allteftersom.

ABF och Folksam kommer hjälpa till med studiecirklar och försäkringsinformationer på flera olika språk. Den 6 september 13:00 var det således dags för invigning. Kenneth Svärd, ordförande i Byggnads Örebro-Värmlandsregionen inledningstalade och lämnade sedan över till Lars "Mejern" Larsson som höll ett tal och sedan lite symboliskt låste upp dörren till baracken med en för dagen utsmyckad nyckel med blå/gult band. Därefter följde mingel med korvgrillning och kaffebjudning hela eftermiddagen och kvällen.

Elektrikerna representerades av Andreas Hellgren, verksamhetsledare i Värmlands län, Anita Veines, förtroendevald, Stanley Nilsson, ombudsman och Per-Håkan Waern, 1:e vice ordförande i Elektrikerna. Det var ett tappert gäng som trotsade det strilande regnet.

Elektrikernas representanter

Projektet har en Facebooksida där man kan få löpande information "Fackföreningar i samverkan Projekt Gruvön".

Uppdaterad: