Stillbild från kortfilmen "Stolt kärlek på jobbet"

Stillbild från kortfilmen "Stolt kärlek på jobbet"

Fotograf: Martin Lima de Faria

Elektrikerna gör film om utfrysning

"Frysta bubblor - Medmänsklig värme" är en serie korta filmer, beställda av Elektrikerförbundet och regisserade av filmkonstnären Martin Lima de Faria. Konstfilmerna skildrar utfrysning av utsatta människor som blir isolerade i "bubblor" på våra arbetsplatser och i vårt samhälle.

Publicerad:

Martin Lima de Faria har i frysrum filmat centimeterhöga miniatyrer, 3D-scannade av riktiga människor som Håkan Juholt och ordförande Jonas Wallin, och placerat dem inuti såpbubblor som fryser, smälter och spricker. Konstverket är kopplat till en värmesensor, så att den mänskliga värmen från betraktaren startar filmen och smälter bubblorna, med budskapet att medmänsklig värme kan hjälpa till att bryta isoleringen.

Det är scener som t.ex. visar utfrysningen av elektrikern Pia som med sin fru ofta hamnar utanför i en machokulturdominerad arbetsplats eller Håkan, en partiledare som blir utfryst och hamnar i värmen på Island, eller en flyktingfamilj som i blöta kläder fryser på samma strand som turisterna solbadar - och plötsligt möts de av medmänsklig värme.

Resultatet är en serie unika konstfilmer som är både berörande och hoppingivande i sin enkelhet, av dessa små människor som kämpar i sina stora bubblor - Frysta Bubblor - Medmänsklig Värme.

 

– Kultur är ett tyvärr ofta glömt uttrycksmedel för våra värderingar. Kultur kan påverka och skapa förändring som kan vara svår att åstadkomma med bara ord. Kultur kan inspirera till handling och det krävs bara en handling – av en enda person – för att bryta isoleringen och utfrysningen som en människa kan känna på sin arbetsplats eller i samhället. Det är i handling den fackliga styrkan startar. Därför tog vi på Elektrikerna chansen när vi fick möjligheten att göra detta konstprojekt med Martin Lima de Faria att med hjälp av konst visa var vi står, tillsammans, säger Elektrikernas ordförande Jonas Wallin i en kommentar om projektet.

 

Filmerna finns på Elektrikernas YouTube-kanal

Uppdaterad: